Centrul Național Anticorupție anunță surprize pentru cei care colectează taxe informale în școli și grădinițe

Centrul Național Anticorupție anunță surprize pentru cei care colectează taxe informale în școli și grădinițe

Subiectul taxelor informale, colectate în şcoli şi grădiniţe, a fost discutat la Centrul Național Anticorupție cu reprezentanţii Grupului Părinţi Solidari. La ședință s-au făcut câteva propuneri:

1. Grupul Părinţi solidari, sprijiniţi de CNA, va iniţia o amplă campanie de informare a părinţilor privind strângerea fondurilor în grădiniţe şi şcoli. Ce este legal şi ce e ilegal? Unde intervine pedeapsa disciplinară şi când vine cea penală?

2. Va cere conducătorilor instituţiilor şcolare şi preşcolare să afişeze bugetele anuale, dar şi lista necesităţilor, care pot fi susţinute din donaţii benevole. "Listele necesităţilor" urmează a fi examinate şi luate decizii dacă acestea se încadrează în lista necesităţilor argumentate!

3. Va acorda, împreună cu CNA, consultanţă părinţilor care se confruntă cu diferite cazuri de estorcări de bani şi intimidări din partea administraţiilor instituţiilor de învăţământ/grădiniţe sau comitetelor de părinţi.

4. Va iniţia, cu participarea reprezentanţilor CNA, un ciclu de şedinţe cu părinţi, corpurile didactice, funcţionari din cadrul Direcţiilor teritoriale de Educaţie.

5. Va elabora pliante, care vor fi distribuite şi încleiate, în locuri vizibile, în instituţiile şcolare şi preşcolare, în care vor explica riscurile şi potenţialele pedepse pentru colectările de taxe informale.

CAN subliniază că nimeni nu e obligat să contribuie financiar pentru o instituţie, finanţată de la bugetul de stat. „Atât cei care percep bani, cât şi cei care dau comit o ILEGALITATE! Pregătim şi surprise”, a scris pe facebook ofițerul de presă al CNA, Angela Cibotaru Starinschi.

 

Foto simbol: libertatea.ro

Adaugă comentariu