Ministerul Educației vine cu precizări privind vacanța de 42 de zile din grădinițe
- 2017-03-22
- 12741
Ministerul Educației vine cu precizări privind informațiile din mass-media referitor la sistarea activității grădinițelor în lunile de vară.
Regulamentul aprobat de Colegiul Ministerului Educației prevede că grădinițele vor avea o vacanță de 42 de zile calendaristice în perioada lunilor de vară (1 iunie – 31 august).
Nemulțumiți de această inițiativă a Ministerului Educației, părinții au lansat o petiție online în care menționează că sunt împotriva acestei vacanțe și au cerut explicații de la reprezentații Ministerului. Deși petiția a fost inițiată încă anul trecut, Ministerul Educației abia acum a venit cu anumite precizări.
Potrivit Ministerului Educației, perioada de vacanţă se va stabili în urma consultării părinților, iar pe durata sistării activității instituției autoritățile publice locale şi conducerea grădiniței vor asigura încadrarea copiilor în instituții apropiate sau le vor oferi părinților alte alternative.
Perioada de vacanță va fi afişată de către conducerea instituției la loc vizibil cu cel puţin 30 de zile înainte de data începerii acesteia.
Conform Regulamentului, în perioada sistării activității instituției, APL şi conducerea, la necesitate, iau măsuri de asigurare a copiilor neîncadraţi, contactând instituții apropiate, din raza unității administrativ-teritoriale respective, care funcţionează în perioada respectivă şi pot prelua aceşti copii.
Experiența mai multor grădinițe din țară, care instituie vacanțe de cel puțin 42 de zile în perioada de vară, demonstrează viabilitatea acestei prevederi (ex: instituțiile preșcolare nr. 153, 183, 124, 73, 105, 123, 75, 56, 54, 44, 120, 23, 71 etc. din mun. Chișinău, toate grădinițele din raioanele Criuleni și Cimișlia) .
Pentru perioada lunilor de vară curriculumul nu prevede desfășurarea activităților educaționale propriu-zise, cu excepția celor de asanare și întremare a sănătății (apă, soare, mișcare), alimentație, somn și distracții. Totodată, frecvența copiilor scade sub 50%, însă doar 1% dintre copii stau acasă pe motiv de boală. Totuși, grădinițele activează la capacitate obișnuită.
De obicei, cadrele didactice nu beneficiază de concediu integral, ci de maximum 2 săptămâni consecutive, iar personalul care le înlocuiește nu este salarizat așa precum prevede Codul Muncii. Majoritatea APL nici măcar nu planifică resurse financiare pentru înlocuiri, invocând lipsa de bani. Problema este și mai acută în cazul bucătarilor și bucătarilor-șefi – singurii responsabili pentru prepararea hranei, deoarece pe ei nu are cine să-i înlocuiască. Lipsa unei vacanțe pentru întreg personalul instituției de educație timpurie pune managerul în situația de a se descurca cum poate, deseori fiind încălcată legislația și, în consecință, fiind aplicate sancțiuni pentru manager.
Pe perioada lunilor de vară, chiar dacă grădinița lucrează, se fac lucrări de reparații curente. Zgomotul, praful, mirosul de vopsea și zăpușeala din cauza vremii toride creează condiții nerecomandate pentru copii.
Ținând cont de circumstanțele expuse mai sus, cele 42 de zile de vacanță au fost alese anume în perioada de vară, însă nu toate instituțiile de educație timpurie își vor sista concomitent activitatea, ci alternativ, pe parcursul lunilor iunie-august, pentru a le oferi părinților posibilitatea de a-și duce copilul la o altă grădiniță.
Foto: sfatulparintilor.ro