Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Cum să ne menținem echilibrul emoțional în situații de stres

Cum să ne menținem echilibrul emoțional în situații de stres

 Pe măsură ce conflictul armat din apropierea țării noastre continuă, stresul resimțit de fiecare dintre noi evoluează în funcție de o mulțime de factori. Cum putem avea grijă de noi înșine în această perioadă fără a nega sau evita realitatea?

Pentru că nu știm cat va dura conflictul din Ucraina și pentru că impactul emoțional al acestuia este puternic, avem nevoie să ne gestionăm eficient energia și emoțiile, astfel încât să putem să funcționăm în continuare în toate rolurile pe care ni le-am asumat și să putem ajuta cât mai mult timp posibil. Așadar, iată câteva recomandări care pot fi utile pentru a ne menține, pe cât posibil, echilibrul emoțional, scrie suntparinte.ro

Limitează timpul petrecut informându-te despre război. Acest lucru nu înseamnă lipsa de interes sau empatie față de victimele războiului din Ucraina, ci că îți protejezi rezervele de energie pentru a putea ajuta cu adevărat. Este natural să vrei să afli ce se întâmplă, să încerci să înțelegi cauzele și posibilele soluții sau, pur și simplu, să cauți un strop de speranță în știri sau postări despre acest subiect. Fiecare dintre noi știe însă care este limita de la care informațiile despre război încep să facă prea mult rău din punct de vedere emoțional.

Exprimă-ți emoțiile în scris sau în conversațiile cu alte persoane. Exprimarea gândurilor, temerilor și suferinței emoționale este benefică atunci când are loc într-o relație apropiată sau când permite atingerea unei stări de calm. Este normal sa fii afectat de ce se întâmplă, să plângi sau să te înfurii, iar acceptând aceasta normalitate, te eliberezi de presiunea de a nu simți anumite emoții sau de a menține un nivel de performanță nerealist de înalt.

Fiecare emoție vine însoțită de impulsurile potrivite: când suntem îndurerați, vrem să ne protejăm și să ne conservăm energia. Permite-ți să faci lucrurile care par naturale în funcție de cum te simți. Odihna și activitățile de relaxare (o baie fierbinte, un film) ajută în stările de tristețe și suferință profundă. Mișcarea fizică, mai ales în aer liber, poate fi utilă dacă te simți stresat, agitat sau neliniștit. Dacă simți revoltă sau furie față de ce se întâmplă, folosește-ți energia care însoțește aceste emoții pentru a ajuta și a te implica, în funcție de posibilități, în acțiunile umanitare.

Încearcă să îți crești toleranța în incertitudine. Perioada de pandemie ne-a solicitat la maximum capacitatea de a trăi în incertitudine, iar acum suntem supuși unui nou exercițiu de acest fel. Încearcă să îți amintești că foarte puține lucruri se afla cu adevărat în controlul nostru, dar cele care se află pot fi importante. De exemplu, putem controla felul în care ajutăm persoanele nevoite să părăsească Ucraina.  

Implică-te în activități creative sau relaxante alături de copilul tău. Puteți picta sau desena împreună, asculta muzică sau cânta la un instrument, puteți citi sau scrie sau puteți realiza crafturi și activități de îndrumare.

Pentru majoritatea dintre noi, viața nu va mai fi la fel cât timp războiul continua. Este important să acceptăm acest lucru și-n același timp, să avem grijă de resursele noastre emoționale și fizice, pentru a rămâne în continuare părinți suficient de buni și pentru a ajuta pe cât este posibil, acolo unde este nevoie. În caz contrar, riscăm să ne confruntăm cu epuizarea și cu probleme emoționale.

Sursă foto: catena.ro
Share:

Articole recomandate