Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

De azi înainte nu veți mai fi seduși de publicitatea băuturilor alcoolice

De azi înainte nu veți mai fi seduși de publicitatea băuturilor alcoolice

Publicitatea băuturilor alcoolice în presa tipărită și audiovizuală va fi parțial interzisă. Aceste produse nu vor fi promovate nici în transportul public, cinematografe sau pe internet. Astfel, la radio și TV reclamele la alcool vor fi difuzate doar între orele 22.00 - 7.00.

De asemenea, imaginile cu produse alcoolice nu vor fi publicate nici pe coperțile ziarelor sau revistelor. Cât privește zona online, publicitatea la alcool va fi permisă doar pe paginile web ale producătorilor. Totodată, promovarea băuturilor alcoolice va fi interzisă în apropierea sau în incinta instituțiilor de învățământ și celor medicale.

Reclamele cu produse alcoolice vor putea fi, totuși, difuzate sau afișate în timpul evenimentelor naționale sau tradiționale, în magazine specializate, pe teritoriul întreprinderilor producătoare de alcool, pe bilete de călătorie, în interiorul și exteriorul aeronavelor.

Proiectul mai prevede că, în promovarea produselor alcoolice, nu vor fi admise imaginile și mesajele care sugerează că alcoolul îmbunătățește starea fizică, psihică și intelectuală a persoanei sau contribuie la obținerea succeselor personale și profesionale. 

Ministerul Sănătății avertizează că abuzul de alcool favorizează apariția cirozelor hepatice, hipertensiunii arteriale, accidentelor vasculare cerebrale, cancerului și malformațiilor congenitale. În Republica Moldova, 200 de oameni din 100 de mii mor din cauza bolilor provocate de alcool. De asememea, 40 la sută dintre cazurile de intoxicații înregistrate anual sunt provocate de abuzul de alcool.

În prezent, la evidența medicilor se află 47 de mii de alcoolici. În fiecare an, peste 8000 de persoane cu psihoze alcoolice sunt spitalizate. Tratamentul unui bolnav internat costă cel puțin 6000 de lei. În cazul terapiei aplicate în ambulatoriu, cheltuielile ajung până la 17 000 de lei, pentru un pacient.

Restricțiile au fost propuse de Ministerul Sănătății, într-un proiect de modificare a legilor care reglementează publicitatea alcoolului. Modificările au fost aprobate pe 8 iunie în cadrul ședinței Guvernului Republicii Moldova.

Foto: ms.gov.md

Share:

Articole recomandate