De ce apar pete albe pe dinți?
- 2022-03-11
- 2418
Demineralizarea dentară poate fi dată de gol de petele albe apărute pe dinți sau de cariile apărute frecvent. În special copiii sunt mai expuși riscului de demineralizare dentară, dar nici adulții nu sunt feriți de această problemă. Printre cauze se numără consumul excesiv de zahăr și băuturi acidulate, scrie csid.ro
Ce este demineralizarea dentară?
Dacă ai observat că pe suprafața dinților tăi au apărut pete albicioase ori dantura ți se cariază mai des și mai repede decât înainte, cauza ar putea fi demineralizarea smalțului dentar. Medicul stomatolog explică de ce apare această situație și ce putem face pentru a ne proteja dinții.
„Precursor al cariei, demineralizarea dentară se manifestă ca o erodare a stratului superficial al dintelui, cu apariția unor pete albicioase de textură diferită, mai poroasă, față de textura lucioasă a smalțului natural. Mărimea petelor se poate extinde în timp și chiar se pot închide ca nuanță, mai ales în prezența agenților cromatici din cafea, tutun, ceai, vin, dropsuri etc.
Factori care influențează influențează atât apariția, cât și evoluția demineralizărilor dentare pot fi cantitatea redusă de fluor din țesutul dentar, stilul de viață, moștenirea genetică, dar și expunerea la mediu acid constant„, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
Copiii, mai expuși la demineralizarea dentară
Copiii reprezintă o categorie foarte expusă la demineralizări dentare, deoarece părinții lor, în general, nu tratează cu maximă seriozitate igiena lor dentară, mergând pe ideea că sunt dinți de lapte care se vor înlocui oricum.
Nimic mai greșit! Pierderea înainte de vreme a dinților de lapte are efecte dezastruoase atât la nivel dentar, cât și osos.
Demineralizarea dentară. Care sunt cauzele?
Cauzele pot fi multiple:
- Mediu acid. Provine din stomac, în cazul refluxului gastroesofagian, sau cauzat de consumul mare de alimente/băuturi acide sau băuturi acidulate.
- Consum mare de zahăr
- Consum mare de lactate fermentate
- Igienă deficitară