Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Bolile de stomac, la copii. Simptome și tratament

Bolile de stomac, la copii. Simptome și tratament

Nu este nimic mai greu pentru un părinte decât să-și vadă puiul bolnav. Când copilul are dureri de stomac și vărsături, situația este extrem de incomodă atât pentru el, cât și pentru părinte, scrie suntmamica.ro

Bolile de stomac includ simptome care implică sistemul digestiv, iar acest lucru ar putea cauza dureri de stomac, gaze, vărsături, constipație sau scaun moale.

Cele mai multe probleme de stomac la copii sunt cauzate de bolile infecțioase, spune Pierrette Mimi Poinsett, medic pediatru și consultant pentru Mom Loves Best. Unii dintre agenții patogeni care provoacă boli de stomac la copii, cum ar fi vărsăturile, durerile de stomac și diareea, includ norovirusul, rotavirusul și adenovirusul.

Alte cauze comune ale problemelor de stomac la copii pot fi legate de alimentație, spune dr. Poinsett. De exemplu, bebelușii care sunt supraalimentați ar putea să scuipe mâncarea frecvent, să aibă gaze sau să aibă reflux. Anxietatea este o altă cauză comună a problemelor de stomac la copii, în special a durerilor de stomac, spune dr. Victoria Regan, medic pediatru la Children's Memorial Hermann Pediatrics.

Cât de frecvente sunt bolile de stomac, la copii?

Aproape toți copiii spun: „Mă doare stomacul”, cel puțin o dată în copilărie. "Durerile de stomac sunt unul dintre cele mai frecvente motive pentru care părinții își duc copiii la pediatru", spune Leonel Rodriguez, medic gastroenterolog pediatru la Yale New Haven Children's Hospital.

 

 

„Majoritatea copiilor vor experimenta unele simptome gastrointestinale (cum ar fi durere, greață, vărsături)”, adaugă el. Problemele de stomac sunt, de asemenea, al patrulea cel mai frecvent motiv pentru care cei mici ajung la urgențe, potrivit Departamentului de Sănătate și Servicii Umane din SUA.

Cum poți trata bolile de stomac, la copii?

Pentru a putea trata problemele de stomac la copii, trebuie să identifici simptomele. Acestea sunt următoarele:

Scuipatul mâncării

„Scuipatul mâncării este obișnuit la bebeluși și poate fi cauzat de reflux sau supraalimentare”, spune dr. Poinsett. Uneori, hrănirea frecventă, astfel încât copilul să nu devină prea plin sau așezarea copilului în poziție verticală după alăptare, ambele pot ajuta la prevenirea scuipatului mâncării.

Scaun cu sânge

„Sângele din scaun poate fi cauzat de fisurile anale”, spune dr. Poinsett. Medicul adaugă: „Totuși, sângele amestecat cu scaun poate indica o varietate de probleme”. Din acest motiv, ar trebui să discuți cu medicul pediatru, deoarece opțiunile de tratament vor varia în funcție de cauză.

Vărsături

"Cele mai multe cauze ale vărsăturilor sunt cauzate de infecțiile virale ale stomacului", spune dr. Regan. De cele mai multe ori, tratarea unui virus stomacal implică îngrijire la domiciliu până când virusul dispare. Iată sfaturile aprobate de medicul pediatru ale Dr. Regan, pentru a-ți îngriji copilul care are de-a face cu un virus stomacal:

  • Asigură-te că cel mic este hidratat corespunzător. Acest lucru se poate face prin creșterea aportului de lichide necarbogazoase.
  • Evită alimentele prăjite și picante. Oferă alimente simple cu proteine, cum ar fi untul de arahide pe pâine prăjită sau biscuiți.

Diaree de culoare verde

Potrivit dr. Poinsett, diareea verde este cauzată, de obicei,  de gastroenterită, un virus stomacal. Pentru a gestiona diareea verde, este important ca cel mic să țină dietă pentru câteva zile și să consume banane, orez, paste, pâine prăjită, biscuiți.

Ce este de făcut, dacă micuțul tău nu mănâncă?

Când copilul are dureri de burtă poate mânca foarte puțin sau chiar deloc. "Dacă copilul tău nu mănâncă mult, poate fi util să micșorezi mesele sau să-l hrănești cu cantități mai mici de mâncare și mai dese", spune dr. Poinsett.

"Pe langa boală, există diverse motive pentru care un copil ar putea să nu mănânce", spune dr. Rodriguez. Printre acestea se numără lipsa poftei de mâncare, afecțiuni medicale care au ca rezultat scăderea apetitului sau intoleranță alimentară.

Share:

Articole recomandate