Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Într-o familie cu mulți copii din sudul țării micuții se îmbolnăveau unul după altul de rujeolă, dar mama nu se adresa la medic

Într-o familie cu mulți copii din sudul țării micuții se îmbolnăveau unul după altul de rujeolă, dar mama nu se adresa la medic

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează că în perioada  01 ianuarie - 24 septembrie 2018, au fost înregistrate 293 de cazuri confirmate de rujeolă. O creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri a fost atestată în luna august, fiind înregistrate 239 de cazuri confirmate.

În perioada 01-25 septembrie, au fost înregistrate 17  cazuri de rujeolă. Ultima îmbolnăvire a fost înregistrată în satul Copceac, raionul Ceadîr – Lunga, la data de 23 septembrie.  În rezultatul anchetării epidemiologice s-a constatat că în acest  focar  au fost înregistrate în total 6 cazuri de îmbolnăvire. Primul caz de boală s-a înregistrat la un copil de 10 ani, care  s-a  îmbolnăvit pe data de 12 septembrie,  având febră 38 de grade, iar peeste 3 zile au apărut erupții cutanate, dar mama nu s-a adresat la medicul de familie. 

Pe data de 18 septembrie, alt copil din familie, de 9 ani, a avut febră și erupții  cutanante mai târziu, iar mama la fel nu  s-a adresat după asistență medicală. Pe data de 20 la alți doi copii din familia respectivă (de 2 și 3 ani) au apărut semne de boală, dar mama nici atunci nu s-a adresat la medic de familie.

Pe 21 și 22 septembrie, alți 2 copii, de 2 și 7 ani, contactează boala. Doar pe data de 23 mama s-a  adresat la medicul de familie și 5 dintre copii au fost spitalizați în secția de boli infecțioase a Spitalului Raional Ceadîr – Lunga.

În rezultatul anchetării epidemiologice s-a constatat că copiii au contactat un copil bolnav de rujeolă pe data de 26 august și că familia a fost în Germania pe parcursul a două luni, până la data de 25 august. Toți copiii bolnavi nu sunt vaccinați și nu frecventează instituțiile de învățământ.

În acest context, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale îndeamnă și solicită tuturor părinților care observă semne de boală la copii să se adreseze imediat la medicul de familie.  Rujeola este o boală periculoasă și contagioasă, un bolnav poate infecta 18 persoane. Fiecare persoană poartă responsabilitate față de cei din jur. 

Pe întreg teritoriul țării se menține cod portocaliu privind riscul de răspândire a rujeolei, fiind asigurată supravegherea epidemiologică în regim de 24 de ore.

 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale accentuează că vaccinarea este unica și cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu rujeolă și îndeamnă populația să se vaccineze pentru a fi protejată de bolile transmisibile.

Share:

Articole recomandate