Povestea unei moldovence născute în Tiraspol, care a ajuns arhitect în Elveția; „Văd Moldova ca pe o foaie albă”
- 2022-06-29
- 521
Când era în clasa opta, părinții ei au decis să emigreze în Portugalia. Își doreau ca cei doi copii să aibă o șansă și un viitor. După 14 ani peste hotare, Natalia Bencheci a reușit să absolvească facultatea de arhitectură din Portugalia și să facă schimb de experiență într-o universitate de top din Elveția. În prezent este arhitect pentru proiecte impunătoare, investește în mai multe domenii din artă și reprezintă persoane cu talent din America de Sud și Europa. La „Cealaltă Basarabie” de la Jurnal TV, aflați de ce a decis să schimbe Portugalia pe Elveția, cum a ajuns să investească în domeniul imobiliar și al artei, dar și ce eveniment organizează pentru femeile din diasporă, scrie jurnal.md
Criza financiară de la începutul anilor 2000 a marcat și familia Nataliei. Tatăl ei a decis să-și încerce norocul peste hotare. Deși pe atunci Moldova încă nu beneficia de liberalizarea regimului de vize pentru țările din Uniunea Europeană, mama Nataliei a reușit să găsească o modalitate legală ca să ajungă cu cei doi copii în Portugalia.
Natalia își amintește că nu a avut prea mult timp la dispoziție să se pregătească pentru o nouă țară. Era pasionată de artă, așa că după clasa a noua a mers să învețe într-un liceu de profil. Nu era hotărâtă ce facultate să aleagă, însă după o discuție cu una din profesoarele sale, a găsit răspunsul. Concurența pentru viitori studenți la facultatea de arhitectură este acerbă. E complicat să obții un loc la buget, și mai ales o bursă, iar Natalia era conștientă că părinților le va fi dificil să-i achite studiile universitare. În programul Erasmus a găsit șansa de a descoperi o altă țară și ocazia unică de a învăța într-o universitate de top.
După absolvire a urmat pasul doi. Un factor important a determinat-o să renunțe la ideea de a reveni în Portugalia. Vedea în Elveția perspective și multe oportunități în arhitectură.
Activează într-un domeniu care cere răbdare, fiindcă realizarea unui proiect poate dura mulți ani. Faptul că nu găsea finalitatea unor proiecte a determinat-o pe Natalia să găsească noi domenii în care să activeze în paralel. Căutările au dus-o la realizarea unui proiect pentru artiști talentați din America de Sud și Europa.
Arta a devenit parte din viața ei încă de la o vârstă fragedă. Când a ajuns în atelierul din Argentina a înțeles că-și dorește să contribuie la promovarea artiștilor. În prezent reprezintă și promovează cinci artiști.
Natalia a înțeles că arta este un instrument de investiție nemărginit. Investiția în opere de artă este un avantaj extrem de mare, povestește ea.
A fost o perioadă de regăsiri interioare, iar calea aceasta a dus-o spre dezvoltări din toate perspectivele.
Cursurile, dar și cărțile citite au educat-o din punct de vedere financiar și au format-o ca specialistă.
După ce a acumulat suficiente cunoștințe din domeniul finanțelor, Natalia a pășit înapoi în zona de confort. Recent a creat un proiect pentru femei, prin care le oferă șansa de a descoperi pasiunea pentru călătorii și dezvoltarea de sine.
De câțiva ani, Natalia găsește timp să revină în Moldova pentru a descoperi locurile în care a crescut și de unde a plecat. Petrece timpul din plin acasă și este încântată de micii pași în siguranță pe care îi face Moldova spre dezvoltare.
Natalia a înțeles cât de important este să renunți la zona de confort și să investești în ceea ce te pasionează cu adevărat. A adunat experiențe majore în locuri îndepărtate, însă a găsit și o cale de a rămâne aproape de casă, de oameni și locuri care o împlinesc.