Primarul capitalei: Nu puteți cere calitate de nivelul Michelin în bucătăria grădinițelor, când oferiți salarii de 2 mii de lei

Primarul capitalei: Nu puteți cere calitate de nivelul Michelin în bucătăria grădinițelor, când oferiți salarii de 2 mii de lei

Primarul general al Chișinăului, Ion Ceban informează că a transmis o solicitare oficială Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova privind majorarea salariilor bucătarilor din grădinițe.

„Solicităm guvernării majorarea salariilor bucătarilor și personalului auxiliar din grădinițe! Dacă nu o faceți voi, oferiți-ne posibilitatea legală să o facem noi la nivel local.

O astfel de solicitare am transmis Parlamentului, Guvernului și Ministerelor responsabile. Experții de pe facebook, tot ei deputați ai țării, angajați ai Președinției și alți comentatori ai vremurilor bune, după ce recent și-au majorat lefurile, au început a critica calitatea mâncării preparate de bucătari în grădinițele capitalei.

Nu puteți cere calitate de nivelul Michelin în bucătăria grădinițelor, când oferiți salarii de 2 mii de lei pentru o muncă în condiții extrem de grele.

Conform statelor de personal pentru blocurile alimentare din instituțiile de educație timpurie din oraș, sunt prevăzute 585 de unități de personal.

De facto, activează 456, vârsta medie a personalului auxiliar de la blocurile alimentare constituie 57-65 de ani.

Programul de activitate începe la ora 06.00, iar săptămânal un magazioner ridică și duce câte 2 tone de produse alimentare pentru un salariu lunar brut 2322 lei, iar salariul bucătarului auxiliar este puțin peste 2 mii de lei.

În cazul în care personalul alimentar demisionează, locurile vacante nu sunt suplinite, deoarece nu sunt atractive din punct de vedere salarial.

În acest sens trebuie revizuită valoarea de referință, clasa și coeficienții de salarizare a personalului auxiliar din instituțiile de învățământ. Situația nu este valabilă doar pentru municipiul Chișinău. Situația este dramatică pentru toată țara.

Mai mult, am rugat să fie dată posibilitatea APL-urilor să se poată interveni la remunerarea diferitor categorii de specialiști.

Haideți înainte de a cere, să oferim ceva acestor oameni, sau dați-ne nouă această posibilitate legală, să majorăm salariile din banii care îi avem disponibili”, a scris Ion Ceban pe pagina sa de Facebook.

Adaugă comentariu