Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Scumpire fără precedent din cauza războiului: Benzina se apropie de 27 de lei, iar motorina a trecut de 25 de lei

Scumpire fără precedent din cauza războiului: Benzina se apropie de 27 de lei, iar motorina a trecut de 25 de lei

Record absolut pe piața carburanților din cauza războiului din Ucraina. Prețul benzinei va crește mâine cu un leu, iar cel al motorinei - cu aproape doi lei, scrie jurnal.md

ANRE a stabilit pentru 10 martie un preț maxim de 26 de lei și 68 de bani pentru benzina COR 95, în creștere cu 99 de bani și un preț de 25 de lei și 2 bani pentru motorină, mai mult cu 1 leu și 91 de bani.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) precizează că evoluțiile economice regionale generate de situația din Ucraina au un impact semnificativ asupra prețurilor la petrol și produselor derivate din acesta.

Doar în primele 8 zile ale lunii curente cotațiile Platts s-au majorat cu 278 $/tona la benzină și 529 $/tona la motorină, ceea ce reprezintă cea mai accelerată creștere înregistrată pe piața produselor petroliere. O asemenea evoluție într-o perioadă atât de scurtă nu a mai existat.

Acest fapt generează o majorare fără precedent a prețurilor la carburanți, în special în state precum Republica Moldova care nu au producție proprie și importă 100% din cantitățile necesare de produse petroliere.

Totodată, în Republica Moldova mecanismul existent de reglementare de către stat a prețurilor de comercializare cu amănuntul a benzinei și motorinei de tip standard atenuează salturile bruște și nu permite companiilor petroliere să intervină în procesul de stabilire a prețurilor prin majorări nejustificate.

ANRE asigură consumatorii că mecanismul actual de formare a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard generează prețuri corecte și transparente. Acestea sunt influențate exclusiv de evoluțiile pe piața internațională, care sunt înafara controlului instituțiilor naționale de stat.

 

Sursa foto: btv.md

 

Share:

Articole recomandate