Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Scumpirile la carburanți continuă. Benzina va costa mâine 33,77 lei. Motorina – 31,34 lei

Scumpirile la carburanți continuă. Benzina va costa mâine 33,77 lei. Motorina – 31,34 lei

Carburanții continuă să se scumpească. Marți, benzina cu cifra octanică 95 va fi mai scumpă cu 22 de bani și va costa 33,77 lei. Motorina va costa 31,34 lei, cu 43 de bani mai mult. Acestea sunt prețurile maximale stabilite de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, transmite IPN.
Potrivit ANRE, din cauza schimbărilor ce au loc pe piața mondială a carburanților, corelarea dintre cotațiile petrolului „Brent” și cotațiile Platts pentru produsele derivate din acesta (benzina și motorina), au devenit tot mai puțin probabile, fiind dictate exclusiv de cererea și oferta dintr-o regiune anumită.

Instituția mai menționează că Republica Moldova nu dispune de unități de prelucrare a petrolului – rafinării, prin urmare, utilizarea în analize sau calcule economice a indicației de preț pentru petrolul marca „Brent” este relevantă strict pentru prognozarea unui trend de piață, nu și a calculelor exacte. În acest scop, corectă este utilizarea cotațiilor Platts pentru benzină sau motorină. Reamintim că la data de 27 mai 2022, conform datelor publicate de către ANRE, cotația medie Platts la motorină exprimată în lei a fost în mărime de 17,60 lei/litru, în timp ce la data de 10 iunie 2022 deja 20,62 lei/litru sau cu 17,1 % mai mult. În aceeași perioadă prețul maximal la motorină a crescut de la 27,29 lei/litru, până la 30,91 lei/litru sau cu 13,26%.

„Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică garantează corectitudinea prețurilor maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, calculate în conformitate cu actele normative în vigoare și monitorizează respectarea acestora de către toate companiile din sectorul dat”, precizează ANRE într-un comunicat presă.

 

 

 

Sursa foto: radiochisinau
 

Share:

Articole recomandate