Solidaritate - cum îi învățăm pe copii ce înseamnă
- 2022-03-09
- 1227
Situațiile de criza, precum războiul, dezastrele naturale sau urgențele medicale, sunt înspăimântătoare pentru copii, dar sunt și momente în care aceștia pot înțelege mai ușor ce inseamna solidaritatea, scrie suntparinte.ro
Citiți povesti despre ajutor și cooperare
Poveștile în care personajele se ajută reciproc sau vin în ajutorul unui personaj aflat într-o situație periculoasă îi ajută pe copiii de vârste mai mici să înțeleagă ideea de solidaritate. Desenele animate sau filmele pentru copii pe aceeași tema sunt la fel de utile.
Vorbiti despre situatii concrete în care alți copii sau adulți au avut nevoie de ajutor și care sunt ușor de înțeles de către copil:
-
la locul de joacă, atunci când un copil se lovește, ceilalți îi pot veni în ajutor
-
când un copil este tachinat de un altul, copiii din jur îi pot lua apărarea
-
când vremea este rea și mai mulți oameni împart un adapost temporar
Încurajează empatia copilului vorbind despre cum se simt alți copii în situații dificile. Îl poți întreba cum crede că se simte un copil când este respins de colegii de la grădiniță sau cum s-ar simți el însuși într-o situație dificilă.
Copiii de varste mai mari pot înțelege ce inseamna solidaritate prin exemple din viața reala și prin implicarea în acțiuni concrete:
-
acțiunile caritabile pentru persoanele aflate în situații dificile
-
acțiuni umanitare pentru situații de criză (de exemplu, ajutoarele oferite victimelor dezastrelor naturale sau războiului)
-
acceptarea și integrarea persoanelor diferite față de noi (de exemplu, ajutorul oferit imigranților sau persoanelor care cer azil)
Educație multiculturală
Tot în clasele primare, copiii pot fi învățați despre culturi diferite, înțelegând astfel că, în ciuda diferențelor legate de obiceiuri, credințe religioase sau înfățișare, oamenii din întreaga lume au în comun aceleași nevoi și dorințe.
Preadolescentii și adolescenții pot înțelege solidaritatea la un nivel mai profund:
-
Solidaritatea înseamnă uneori ca oamenii își asumă riscuri similare din dorința de a obține avantaje similare – de exemplu, în operațiunile de salvare sau în situațiile de urgență, în care siguranța fizică a oamenilor este pusă în pericol.
-
Solidaritatea are la bază tendințe opuse competiției și ostilității. De aceea, solidaritatea este esențială în educația pentru pace, atît de relevantă în contextul actual.
-
Deseori, solidaritatea presupune a veni în sprijinul persoanelor care se află în situații mai precare decât a noastra: persoane vârstnice, aflate în pericol sau într-o stare de sănătate precară.
-
Solidaritatea este esențială pentru supraviețuirea oamenilor și este expresia înaltă a caracterului nostru social și moral. La nivel global, solidaritatea înseamnă cooperarea dintre state și menținerea relațiilor pașnice dintre acestea, dar și preocuparea pentru progresul acestora.
Sursă foto: diez.md