10 sfaturi pentru o alăptare de durată de la mamele cu experiență
- 2016-08-01
- 19939
Insuficiența de lapte matern este o problemă des discutată printre mame. Femeile cu experiență vin cu sfaturi pentru mamele care se află la prima naștere, sau care au nimerit în situații ce țin de alăptare, de care nu au avut parte anterior. Am “înglobat” multitudinea de experiențe în zece sfaturi, care sperăm să ajute toate mămicile care se confruntă cu problema insuficienței de lapte.
1. Consumați cât mai multe lichide. Femeile care își hrănesc copii cu piept trebuie să consume în mediu, pe parcursul unei diurne 2- 3 l de lichid (apă, ceai, suc, compot etc.). Recomandarea este valabilă, în special, pentru perioada verii.
2. Alăptați bebelușul la cerere, indiferent dacă timpul dintre mese este de 30 de minute sau trei ore. Pentru aceasta este nevoie de știut doar semnele care demonstrează că celui mic îi este foame (este agitat, bagă mâinuțele în gură).
3. Poziționați-l corect la sân. Pentru aceasta, femeia trebuie să stea confortabil, iar copilul să fie întors cu tot corpul către mamă, să fie susținut de după ceafă și umeri.
4. Mâncați tot ce vă pofește inima, spun unele mame, în timp ce altele sunt de părere că alimentația trebuie să fie echilibrată. Așa ori altfel, mamele din ambele tabere susțin că modul de alimentație pe care l-au ales, le-a ajutat să aibă o alăptare de durată. Urmăriţi ritmul propriu şi faceţi alegerea pe care o consideraţi cea mai bună.
5. Evitați stresurile, fiți liniștite și înarmați-vă cu emoții pozitive.
6. Dărâmați miturile cu care v-a fost alimentat creierul în timpul sarcinii. Nu credeți dacă vi s-a spus că mama nu are lapte imediat după naștere! Că colostrul nu este decât o apă chioară. El poate hrăni mult mai bine un nou născut, decât laptele praf. Țineți minte – femeile care au născut prin cezariană pot alăpta la fel ca și cele care au născut natural.
7. Stoarceți sânul ori de câte ori copilul nu îl golește. Acest fapt va stimula lactația și va evita pierderea laptelui.
8. Alăptați și noaptea. Potrivit unor mame, între orele 3.00 noaptea și 5.00 dimineața cantitatea de lapte este mai mare. Consultanții în alăptare explică că în această perioadă a nivelul hormonului prolactin este cel mai înalt.
9. Aveți încredere în voi și nu renunțați. Nu există mame care să nu aibă suficient lapte. Astfel, unele femei s-au ambiționat într-atât încât au obținut lactația dorită abia după o lună.
10. Primiți suplimente naturale pentru a spori lactația. Spre exemplu, Galactogil are menirea să declanșeze şi să reinstaleze lactația, să o susțină și să o prelungească. Este un preparat care conține extracte purificate din plante, cum ar fi: malț din Orz, extract de Fenicul, extract de Anason și desigur Calciu. De altfel, Galactogil nu doar crește și menține cantitatea și calitatea laptelui matern, ci și compensează pierderile fosfocalcice datorate alăptatului prelungit. Nu modifică gustul laptelui și are o acțiune antiinflamatorie la nivelul aparatului digestiv și urinar.
Recomandări: Galactogil poate fi luat de femeile care urmează să nască prin operație cezariană, cu o săptămână înainte de termen, și ulterior pe întreaga perioadă a alăptării. La fel, Galactogil este cea mai bună soluție pentru toate femeile care au născut natural, dar care se plâng de probleme în timpul lactației. Modul de administare este simplu: doza zilnică recomandată este de trei plicuri pe zi (dimineața, la prânz și seara), timp de opt zile. Conținutul unui plic trebuie diluat într-un pahar mare cu apă (150 ml). La necesitate, cursul poate fi repetat.
Foto: metro.co.uk; comenzi.farmaciatei.ro