Odoraș.

Odoraș.

Linex

Alăptarea de peste 2 ani și riscul de carii la copii

Alăptarea de peste 2 ani și riscul de carii la copii

Alăptarea prelungită, de până la doi ani și chiar peste această vârstă este încurajată și de Organizația Mondială a Sănătății, însă trebuie să știi că, pe lângă beneficii, există și riscuri. Este vorba despre cariile dentare la sugari.

Cum poate alăptarea prelungită să fie de vină pentru apariția cariilor la cei mici? Se pare că, în timpul alăptării, saliva din gurița celui mic nu mai ajunge la dinți, ca să-i curețe și să distrugă placa bacteriană. La această concluzie au ajuns oamenii de știință americani, care au descoperit că riscul ca cel mic să aibă carii crește cu frecvența alăptării, după ce copilul împlinește doi anișori.

Sunt două aspecte care trebuie luate în considerare, spune William Bowen, specialist în cadrul Centrului Medical al Universității din Rochester, New York (SUA), despre laptele matern, care poate, chiar dacă într-o foarte mică măsură, să favorizeze apariția cariilor. Al doilea este legat de gestul făcut în timpul suptului; de aici provin cele mai multe temeri.

Potrivit National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, doar aproximativ 16% din numărul bebelușilor din SUA au fost alăptați exclusiv în ultimele șase luni. Cu toate astea, s-a descoperit că la patru din zece copii alăptați până la doi ani, dar mai ales după această vârstă, au apărut carii. Mai mult, 48% dintre cei hrăniți cu lapte matern și după vârsta de doi ani trebuie să meargă la dentist, pentru a rezolva problema cariilor.

Explicația oferită în acest sens este următoarea: Când bebelușii sug sânul, dinții sunt izolați, iar saliva nu mai poate ajunge la ei, să-i curețe.

Din fericire, Bowen are și câteva recomandări pentru mamele care încă alăptează: să nu stea cu copilul la sân toată noaptea și să curețe regulat dințișorii celui mic.

Academia Americană de Pediatrie Dentară sfătuiește mamele care încă nu și-au înțărcat bebelușii să meargă cu puiuții la dentist, pentru un control de rutină.

 

Sursa: totuldespremame.ro; parents.com; goodhouse.ru

Share:

Articole recomandate