Acerumen

Colostrul este un adevărat miracol pentru imunitatea nou-născutului

Colostrul este un adevărat miracol pentru imunitatea nou-născutului

Colostrul este primul lapte de mamă care apare în ultimele zile de sarcină şi în primele după naşterea bebeluşului. Are o formulă pe care o putem considera de-a dreptul magică, bogată în proteine, vitamine, carbohidraţi, cu conținut scăzut de grăsimi (pe care bebeluşul le-ar digera greu), minerale şi imunoglobuline. Acestea din urmă sunt anticorpi ce trec prin sânge de la mamă la copil şi oferă imunitate pasivă (ce protejează bebeluşul de o serie întreagă de boli virale sau bacteriene, dar şi membranele mucoaselor gâtului, plămânilor şi intestinelor).

Efectele colostrului sunt extraordinare: are aproape 30 de ingrediente care aparţin exclusiv laptelui matern, este eficient împotriva oboselii, astmului, anemiei, diabetului, răcelii, asigură o bună dezvoltare a sistemului digestiv, combate eventualele alergii.

Lactoferina din colostru are un efect antibacterial, antiviral, antiinflamator și imunomodulator și este prezentă în într-o concentrație de 7 ori mai mare decât în laptele matern  matur.

Colostrul conține:

- imunoglobuline lgA, care protejează antibacterial sistemul digestiv, respirator, limfatic;

- imunoglobuline lgM și polipeptide bogate în proteine, cu rol imunomodulator și care stimulează acțiunea celulelor macrofage, ce înglobează și distrug organismele patogene;

- imunoglobuline lgD și lgE, care au un rol  antiviral, antibacterial, antiparazitar și antialergenic.

Colostrul are un rol important și în menținerea sănătății tractului digestiv – cum ficatul nou-născutului nu funcționează foarte bine în primele săptămâni de viață, colostrul îl ajută pe bebe să elimine primul scaun și excesul de bilirubină.

 

Sursa: baby.unica.ro; csid.ro; o-krohe.ru

Adaugă comentariu