Cum îmbraci corect un nou-născut ca să-l protejezi de frig
- 2019-12-04
- 41641
Nou-născutul nu are strat de țesut adipos, iar sistemul lui de termoreglare nu funcționează prea bine. Mai ales că el nu merge, nu se mișcă și, prin urmare, atunci când se află afară, nu generează căldură prin mișcare așa cum se întâmplă la copiii mai mari. Chiar dacă ți-ar părea că sună grav și trebuie să-l îmbodolești pe cel mic, totuși recomandarea în cazul nou-născutului este să poarte doar un strat de haine în plus față de un adult. Un body sau o cămașă, un pulover și o geacă sunt suficiente pentru a proteja un copil în timpul iernii. Dar te conduci și după propriile senzații – dacă ție, ca părinte, îți este mai frig și simți nevoia să mai pui ceva pe tine, atunci acționezi la fel și în raport cu copilul.
Dacă soarele răsare și vezi că vremea este bună, atunci poți renunța la pătură. În acest caz, cel mai bine este să atingi fruntea sau partea din spate a gâtului bebelușului pentru a vedea dacă este prea fierbinte sau chiar transpirat.
Unii părinți apelează chiar și la husa din plastic pentru cărucior care creează efect de seră în interior. Dar este periculos, deoarece bebelușul se încălzește extrem, rămâne fără oxigen și de aceea este adormit, nevrând să se miște. Este mai bine să folosești husa strict doar atunci când plouă, până când găsești un adăpost.
Odată ce micuțul trece de trei luni, are deja un strat de grăsime corporală și menține temperatura mai bine. Ceea ce înseamnă că are nevoie de mai puține haine decât un nou-născut. Recomandarea ar fi să „poarte atâtea haine câte porți și tu” și „un strat mai mult decât tine”. Alegerea va depinde de cât de friguroși sunt părinții.
În ceea ce privește căruciorul, este la fel. Imaginează-ți cum este să fii îmbrăcat gros, într-o mașină și acoperit cu o pătură. Desigur că ai să transpiri. Este posibil ca și copilul tău să transpire, iar hainele de pe el să devină reci. Când corpul se răcește puțin, pentru că temperatura a variat, transpirația „fură” căldura, iar copilului îi este frig pentru că poartă haine umede.
Odată ce micuțul nu mai merge în cărucior, ci pe jos, el trebuie să poarte tot atâtea haine ca și tine. Evident, îl vei întreba daca îi este frig sau cald, dar când se plimbă poți să-l îmbraci la fel ca pe un adult. Dacă aleargă, atunci îi dai un tricou din bumbac și doar un strat de haine în plus față de tine.
Este ceva obișnuit să vezi copii în cărucior, dar, din ce în ce mai mulți sunt purtați în marsupiu pentru bebeluși, la pieptul mamei sau al tatălui, eliminând pătura folosită în cărucior. În acest caz, trebuie să-i protejezi părțile distale ale corpului (mâini, picioare, urechi și nas) de frig și va trebui să-l îmbraci în funcție de cum îl porți în marsupiu. Dacă îi închizi geaca va pierde mai puțină căldură decât dacă i-o lași deschisă.
Contează să-i verifici temperatura la frunte și în spatele gâtului, care sunt indicatori mai buni decât mâinile și picioarele, fiindcă acestea pot fi reci, fără ca celui mic să-i fie frig.
Sursa: copilul.ro; drmax.pl