Idei ca să faci înțărcarea mai ușoara pentru copil și pentru mamă
- 2019-12-13
- 4933
Copiii de peste 1 an au nevoie de alăptat pentru o sursă de hrană suplimentară, cu beneficii și în întărirea imunității. Specialiștii recomandă ca alăptarea să continue și până la 2 ani. Dar oricât ai decide să alăptezi, anume momentul înțărcării este dureros pentru ambii – și pentru copil, și pentru mamă. Deci e cazul să te informezi cum acest proces poate avea loc mai ușor.
Fă-ți un plan
Ca lucrurile să nu fie grele nici pentru copil, nici pentru mamă, toată procedura de înțărcare este bine să fie planificată. Este important să reduci treptat programul de alăptare. Poți începe să renunți la o masă în care alăptezi copilul la sân și să-i dai lapte cu cana. Dacă este mai mare de 2 ani și înțelege ceea ce se întâmplă, explică-i că nu poți să-i oferi sânul. Încearcă să nu minți copilul, discută sincer cu el despre faptul că nu-l mai poți alăpta, treptat va înțelege, iar faptul că îi explici, dar nu-l minți, va crea între voi o relație de încredere mai mare.
Scurtează timpul alocat alăptării
Ca să-i fie mai ușor copilului, poți să recurgi și la o altă metodă: ține copilul la sân mai puțin timp, căci și mesele mai scurte vor duce la rezultatul dorit. De exemplu, dacă-ți hrănești bebelușul la sân de trei ori pe zi, timp de 20 de minute la o alăptare, poți începe să-ți pui copilul la sân doar de două ori pe zi, timp de 15 minute, și așa timp de câteva zile. Apoi poți să reduci și mai mult timpul alocat alăptării, până când copilul va renunța la sân. Procedând în acest fel o să produci mai puțin lapte, ceea ce îți va fi și ție mai confortabil.
În cazul în care copilașul doarme cu tine, mai ales pentru că-l alăptezi pe timpul nopții, o metodă la care poți să recurgi ca să-ți fie mai ușor este să rărești momentele în care îl pui la sân pe timpul nopții. Nu este un moment bun pentru a face trecerea spre dormitul separat. Deja rămâne fără alinarea la sânul tău, nu-l priva în același timp și de apropierea față de tine în timpul somnului. Schimbările trebuie făcute pe rând, pentru a fi mai ușor de traversat.
Tații sunt de mare ajutor
Pentru o înțărcare blânda, treptată, și tatăl poate să fie de ajutor. El poate să culce copilul seara, în cazul în care micuțul era obișnuit să doarmă cu mama. Întâi poate să facă acest lucru timp de o noapte pe săptămână, după care se poate prelungi la două nopți pe săptămână. Astfel, procesul va fi mai ușor nu numai pentru copil, ci și pentru mamă.
Înțărcarea blândă, beneficii și pentru mamă
Înțărcarea blânda este ideală și pentru mamă, pentru că nu are nevoie să ia medicamente care să-i oprească lactația. Atunci când înțărcarea se face lent, nu mai există nici riscul ca sânii să se încarce de lapte, ceea ce poate să ducă, dincolo de disconfort, chiar la apariția unei probleme de sănătate: angorjarea sânilor, canale blocate etc.
Sursa: copilul.ro; lady.tochka.net