Oligozaharidele din laptele matern
- 2024-11-04
- 102
Draga proaspătă mămică,
În viața ta apare o mică făptură și, astfel, începe marea aventură a tot ceea ce înseamnă să fii părinte. Instinctul de proaspătă mamă te determină să faci totul pentru a-ți proteja copilul. Laptele matern este cel mai bun aliment pe care i-l poți oferi, pentru a-i asigura cantitatea necesară de energie și de substanțe nutritive pentru o creștere și o dezvoltare optimă. Dar asta nu este tot!
Efectul de protecție pe care îl conferă laptele matern se manifestă nu numai în perioada alăptării, ci și mai târziu. Adulții care au fost alăptați în copilărie se bucură de un nivel mai mare de protecție împotriva bolilor cronice, cum ar fi obezitatea, diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială. Nu este minunat că tu, ca mamă, poți influența sănătatea copilului tău, nu numai în prezent, dar și pentru viitor?
Laptele matern este o adevărată comoară înzestrată cu proprietăți nebănuite și aici vei descoperi de ce
Componentele principale ale laptelui matern
Îți vom spune mai multe despre una dintre componentele lui – oligozaharidele din laptele matern. Oligozaharidele din laptele matern (Human Milk Oligosaccharides. - eng) sunt un tip specific de oligozaharide, cunoscute de aproximativ 100 de ani, dar oamenii de știință le-au analizat foarte atent doar în ultimele decenii, deoarece, în pofida importanței lor pentru dezvoltarea imunității copilului, mult timp au fost aproape o necunoscută.
De ce oligozaharidele din laptele matern sunt atât de importante?
Dezvoltarea sistemului imunitar
Oligozaharidele contribuie la dezvoltarea sistemului imunitar al copilului, un rol extrem de important deoarece, după naștere, acest sistem natural de apărare al organismului nou-născutului nu este complet funcțional.
O proportie de 70-80% din componentele sistemului imunitar al sugarului se regasesc la nivel intestinal, printre care si microbiota, adica bacteriile „benefice”. Oligozaharidele din laptele matern au un rol important, datorita actiunii extrem de selective, acestea servind ca hrana doar pentru bacteriile „bune”.
• Oligozaharidele influențează maturizarea microbiotei intestinale, având grijă de burtica delicată a sugarului.
• Ele favorizează formarea microbiotei benefice (bifidobacterii și lactobacili) în intestinele copilului.
Protecția împotriva microorganismelor patogene
Oligozaharidele din laptele matern protejează împotriva microorganismelor patogene (microbi care pot provoca boli) prin:
• Împiedicarea atașării acestora de suprafața mucoasei intestinale.
• Prevenirea efectelor negative în organismul copilului.
Dezvoltarea creierului
De asemenea, oligozaharidele susțin dezvoltarea creierului copilului, un proces extrem de intens în primii ani de viață.
Oligozaharidele sunt specifice laptelui matern?
Oligozaharidele nu sunt specifice doar laptelui matern. Ele pot fi și de origine sintetică și vegetală, cum ar fi GOS și FOS, însă structura lor și rolul pe care îl joacă în sănătate este diferit de cel al oligozaharidelor din laptele matern.
Până în prezent, au fost identificate aproximativ 200 de oligozaharide diferite în laptele matern, al căror efect asupra sănătății copilului a fost intens studiat de către experți. Dintre cele 200 de oligozaharide, s-a constatat că 2’-FL, DFL, LNT, 6’-SL și 3’-SL sunt dintre cele mai abundente.