Marianna Petrenko, mamă a patru copii: Botezul nu e mai important decât educația de acasă și valorile morale insuflate din fașă!
- 2018-05-18
- 7596
Fotograf, blogger și mamă a patru copii minunați. Marianna Petrenko - femeia care niciodată nu stă locului, femeia care inspiră, soția care iubește și mama care educă după altfel de principii, adevărate așa cum afirmă chiar ea. Împreună cu soțul și cei patru copii: Sebastian, Etienne, Naomie și Stanley vin să spargă tiparele, să nu fie ca toți. Așa au trecut cu vederea zeci de tradiții, printre care și botezul copilului, dar asta nu-i împiedică să formeze o familie cu adevărat frumoasă și admirată. Presiunile din exterior la acest capitol sunt prezente mai mereu, însă ei rămân ferm pe poziția că nu e nimic mai important decât educația de acasă și valorile morale insuflate din fașă.
Să începem de la faptul că noi nu ne-am cununat, deși era în plan să se întâmple ca și la „toată lumea” din jur. Când am ales data nunții, după ce am rezervat și restaurantul, am mers și la biserică să ne programăm pentru ritual, dar surpriză: nimerea exact în post. Ceea ce ne-a determinat să o lăsăm pe altă dată, deschisă. Eu din timp cumpărasem textile pentru ca să cos haine speciale cununiei, ba mai mult, luasem cu rezervă pentru botezurile viitorilor copii, ca să fim asortați cu gust.
Dar faptul cum ne-a deservit arogant slujitoarea lăcașului ne-a lăsat cu un gust amar și... am refuzat. Trecuseră 2 ani și am observat că nimic rău cu noi nu se întâmplă, ba mai mult: ceilalți din jur, cununați la timp tot mai des se despart. Am început să discutăm pe tema respectivă ca să ne convingem că acest ritual e doar un obicei strămoșesc, care nu oferă nici o garanție în viața fericită a unui cuplu.
Așadar, am ajuns să nu recurgem nici la botezuri. Și nici cumetrii nu am făcut la nici un copil. Nici mese de sărbătoare. Nimic. Doar la externarea din maternitate părinții mei au făcut în familie cu bucate tradiționale. E tot.
Rudele nu ne-au tachinat absolut. Vine din simplu fapt că ei ne-au stimat alegerea, într-ucât ne consideră oameni maturi și personalități formate cu dreptul de a alege și a-și asuma deciziile.
Este viața noastră, copiii noștri și fiindcă tindem să fim moderni și progresivi, luând exemplu din occident, considerăm că pe nimeni nu trebuie să-i deranjeze deciziile noastre. Perioada infantilă când ascultam poruncile maturilor a fost în copilărie, acum ne creștem noi copiii.
Ce vreau eu să spun despre deochi și de a nu arăta nou-născutul până la botez, și alte superstiții, e faptul că tot amalgamul acesta de fobii și convingeri înșelătoare vine din perioada de antichitate când omul primitiv se temea de trăsnet și furtună... Trăim în alte timpuri și e cazul să mai gândim independent, să conștientizăm rațional tot ce se întâmplă în univers și în viața de zi cu zi. Să tindem spre noi înălțimi, să ieșim din peștera zombării și să evoluăm odată cu lumea.
Noi am arătat nou-născuții imediat ce se nășteau. Până eu îmi reveneam din anestezie, soțul deja le publica prima poză pe Facebook. E tare fine să știi că ești novator. Că nu ai frici. Că doar părerea ta contează!
Mediul nostru încă nu a evoluat destul ca să stimeze și alte opinii. La noi cum e? Trebuie să fii ca toți din jur, să intri în anumite tipare impuse de societate, rude, oricine din stradă se consideră important să-ți scotă un ochi. Copilul cel mare de 10 ani fiind la școală, deja se simte diferit și adesea jignit de unii colegi. Dar îl încurajăm să țină piept presiunilor, îi insuflăm că nu contează cine crede și cine nu, important e să fii un om onest, cumsecade și să știi de normele morale: „Nu înjura, nu fura, nu tachina și nu înjosi!”, ceea ce și se întâmplă de fapt în mediul nostru la orice pas, inclusiv printre cei botezați...
Pe copii nu-i amăgim cu viața veșnică, vizităm cu ei cele mai renumite muzee din lume. Le explicăm, argumentăm cu dovezi clare cum a apărut omul pe pământ. Vizionăm împreună canalul științific Discovery, de unde aflăm multe curiozități despre univers, planete și galaxii. Viața e una, e scurtă și merită să o trăim frumos, fermi în potențialul propriu și deschiși pentru descoperiri!
Recomand cu drag să aveți mereu păreri proprii. Și vă doresc să vă fie copiii sănătoși !
Foto: arhiva personală