Copiii ar trebui să doarmă cu mamele până la 3 ani, conform specialiștilor
- 2019-02-04
- 31806
Mulți proaspeți părinți consideră că copiii trebuie să doarmă separat, în principal de teamă că nu vor mai putea dezvăța copilul de a împărtăși același pat. Adevărul este că un nou studiu demonstrează contrariul: cei mici ar trebui să doarmă cu mamele lor până la vârsta de 3 ani.
Dormitul singur în pat îngreunează abilitatea mamei de a crea o legătură cu copilul și poate afecta dezvoltarea creierului. Conform cercetătorilor, aceste aspecte pot conduce la un comportament nociv pe măsură ce copilul crește.
Astfel, specialiștii consideră că bebelușii ar trebui să doarmă în patul mamei până când ajung la vârsta de cel puțin 3 ani. Sfatul controversat provine de la un medic pediatru care a descoperit că bebelușii de numai 2 zile care au fost amplasați în pătuțurile lor au dormit mai puțin bine decât cei care au dormit la pieptul mamei. În plus, inimile lor au fost supuse unui nivel mai redus de stres.
Șaisprezece bebeluși au fost studiați în timp ce au dormit pe pieptul mamei, respectiv într-un pătuț apropiat de patul mamei. În urma monitorizării s-a relevat că inima bebelușului a fost supusă unui nivel de stres de 3 ori mai mare atunci când a dormit singur. Bebelușii care au dormit pe mama lor au trecut printr-un ciclu adecvat de somn neîntrerupt. De asemenea, dormitul într-un pătuț a presupus și o odihnă deranjată, iar creierul bebelușilor a avut șanse mai mici să facă tranziția dintre două tipuri de somn denumit activ și liniștit. Când vine vorba de pătuțul lor, doar 6 din cei 16 copii au beneficiat de somn liniștit, iar calitatea acestuia a fost slabă.
Mai exact, cercetătorii au măsurat variabilitatea ritmului cardiac timp de o oră, atât în timpul contactului piele pe piele cu mamele lor, când au fost așezați pe pieptul gol al mamei, cât și când au stat într-un pătuț aproape de patul mamei. Măsurătorile variabilității ritmului cardiac au demonstrat cât de neregulate sunt intervalele dintre bătăile inimii, iar măsurarea nivelului de stres a fost considerată o modalitate eficientă și non-invazivă.
„Este de dorit ca nou-născuții să aibă parte de un ciclu de somn activ și somn liniștit în perioade de aproximativ o oră. În cadrul studiului, ciclurile de somn la bebelușii priviți individual a fost absent, iar la 6 din 16 bebeluși nu s-a observat același somn liniștit când au fost separați de mamă, iar somnul a fost mai scurt și mai superficial. Deși contactul piele pe piele poate fi privit drept o inovație modernă, este singurul loc posibil pentru orice nou-născut dintr-o perspectivă evolutivă biologică și maternă, iar separația nou-născutului de mamă trebuie evitată.", a declarat co-autorul studiului, Nils Bergman.
Sursa: qbebe.ro