Acerumen

Descifrăm gesturile pe care le fac bebelușii. Ce înseamnă pumnișorii strânși sau arcuirea spatelui?

Descifrăm gesturile pe care le fac bebelușii. Ce înseamnă pumnișorii strânși sau arcuirea spatelui?

Deşi nu poate vorbi încă, bebelușul îţi spune ceva prin ceea ce face. Iată câteva interpretări ale gesturilor pe care le fac nou născuții și bebelușii:

Arcuirea spatelui

Când copilul îşi arcuieşte spatele, poate fi reacţie la durere, dar cel mai probabil arsurile digestive sunt de vină. Poate fi şi de la colici sau reflux gastro-esofagian. Consilier al părinţilor, medic şi autor al cărţii BABY 411, Ari Brown spune: „Pe măsură ce acidul din stomac urcă în esofag până în piept, bebeluşul îşi va arcui spatele ca să scape de disconfort”.

Datul din picioare

Claire McCarthy, medic şi profesor asistent în Pediatrie la Universitatea de Medicină Harvard şi la Spitalul de Copii din Boston spune: „Dacă e vesel, e semn că vrea să se joace. Dacă e supărat îl deranjează ceva. Poate fi orice, de la crampe, de la scutec murdar sau de la faptul că nu stă confortabil în scoica de mașină”.

Lovirea capului de diverse suprafețe sau cu mâinile

Catherine Nelson, pediatru, spune: „Bebeluşii găsesc că mişcarea înainte şi înapoi e liniştitoare. Dacă se lovesc cu capul lungi perioade de timp în loc să interacţioneze cu oamenii sau să se joace cu jucăriile, atunci ar trebui să vă adresaţi pediatrului. De obicei, copiii renunţă la un asemenea comportament înainte de 3 ani”.

Trasul de urechi

Dacă bebelușul se trage de urechi, nu înseamnă neapărat că are vreo infecţie sau că îl doare ceva. Din dispoziția lui vă puteți da seama de acest lucru. Mulţi părinţi cred că acest gest înseamnă durere, dar, cel mai adesea, bebeluşii tocmai îşi dau seama că au urechi. Dr. Brown spune că, după un an, acest gest poate fi asociat și cu durerile dentare.

Pumnul strâns

Cel mai adesea, pumnii încleștați sunt semn de stres sau de foame. Dacă vedeţi copilul că face asta, chiar dacă nu plânge, trebuie să-l hrăniţi imediat. Michelle Long, asistentă medicală, spune: „Când copiilor le e foame, devin foarte încordaţi”.

Genunchii strânşi

Acest semn poate fi un indiciu al faptului că micuțul are probleme digestive. Dr. Nelson spune: „Această poziţie este semn de disconfort abdominal, fie de la gaze, fie de la constipaţie. Ajutaţi copilul să elimine aerul ţinându-l sus pe umărul dumneavoastră și bătându-l uşor pe spate”.

Tresăritul

Copiii mici fac acest gest când se alarmează din cauza unui zgomot, a luminii intense sau a unor mișcări bruște. Încercaţi să păstrați liniștea când doarme cel mic.

 

Sursa: totuldespremame.ro

Adaugă comentariu