Acerumen

Iată 7 curiozități bizare despre bebeluși. Tu le știai?

Iată 7 curiozități bizare despre bebeluși. Tu le știai?

Bebelușii rămân a fi un miracol. În acest articol vă prezentăm 7 curiozități destul de bizare despre puișorul de om pe care l-ați adus pe lume.

1. Nu știu gustul sărat

Deși se nasc cu simțuri puternice, bebelușii nu cunosc gustul sărat. Doar după vârsta de 4 luni aceștia îl pot simți. Însă chiar din primele zile de viață, bebelușii știu ce înseamnă dulce, acru și amar. 

2. Plâng fără lacrimi

Bebelușii plâng destul de mult, dar n-au lacrimi pentru că nu sunt funcționale canalele lacrimale. Acestea încep a funcționa între 3 și 12 săptămâni de la naștere.

3. Bebelușii n-au rotulă

Daca i-ai face bebelușului o radiografie ai descoperi că în locul în care ar trebui să fie rotula este ceva foarte mic. Motivul: oasele și cartilajele acestuia se vor întări treptat. Cartilajelor le trebuie între 3 și 5 ani ca să se maturizeze. Lipsa rotulei are rolul ei: țesuturile moi vor absorbi șocurile atunci când bebelușul va merge de-a busilea și când vor cădea exersând mersul.

4. Au mai multe oase decât adulții

Bebelușii au 300 de oase, comparativ cu 206 cât au adulții. Unele oase vor fuziona pe măsură ce se osifică în primul an de naștere. De exemplu, oasele craniului se vor lipi până la împlinirea vârstei de 2 ani.

5. Pot avea un fel de menstruație

În perioada intrauterină, bebelușii sunt expuși la o cantitate foarte mare de hormoni feminini (estrogen). La naștere, după „deconecatarea” de mamă, nivelul de estrogen scade rapid și poate apărea la fetițe pseudomenstruația. Nu te speria dacă vei vedea câteva picături de sânge pe scutecul fetiței - se întâmplă la aproximativ un sfert dintre bebelușe în primele 7 zile de la naștere.

6. Pot avea lactație

Aceiași hormoni care duc la apariția pseudomenstruației pot cauza galactorea, un fenomen care presupune faptul că bebelușilor li se scurge lapte din sfârcuri. Fenomenul apare atât la băieți, cât și la fetițe și nu este ceva periculos. Poate persista până la aproximativ două luni. În folclorul european, laptele provenit de la bebeluși este considerat laptele vrăjitoarelor și cică are proprietăți magice.

7. Își amintesc gustul din uter

Bebelușii recunosc multe arome pe care le-au simțit în pântece, începând din a patra – a cincea lună de sarcină. Specialiștii spun ca lichidul amniotic este influențat de alimentele pe care mama le-a consumat în timpul sarcinii, iar aceste arome vor fi preferatele bebelușului după naștere.

Informații. sfatulparintilor.ro Foto simbol: thebackroadlife.com

Adaugă comentariu