Acerumen

Trucuri testate ca să-l familiarizezi pe cel mic cu olița

Trucuri testate ca să-l familiarizezi pe cel mic cu olița

Una dintre cele mai mari griji ale unei mame este acomodarea copiilor cu olița. Însă întregul proces nu ține doar de voința părinților, ci, mai ales, de pregătirea și dezvoltarea micuților.

Cum îți dai seama că este pregătit

  • Este dezvoltat din punct de vedere fiziologic. Asta presupune să fie capabil să controleze urinarea pe o perioadă scurtă de timp. Mușchii responsabili cu eliminarea urinei se dezvoltă undeva în jurul vârstei de 18-24 de luni.  Sunt și copii care nu dau niciun semn până când împlinesc 36 de luni.
  • Și-a însușit unele abilități motorii. Copilul trebuie să poată să urce, să meargă, să își dea jos pantalonii și alte astfel de abilități motorii, înainte de a-l pune pe oliță. De asemenea, este nevoie să știe să pronunțe cuvinte simple, pentru a atenționa adulții când are nevoie să meargă la o toaletă.
  • Este curios s-o încerce. Ca micuțul să dea semne că vrea să folosească olița, îl poți familiariza cu ea din timp. Pentru început las-o în camera în care doarme sau se joacă și ai grijă să îi explici cum se folosește.
  • Își face nevoile la intervale regulate. Dacă după somnul de la prânz scutecul copilului este uscat și același lucru se întâmplă și după somnul de noapte, înseamnă că cel mic poate fi încurajat să folosească olița.

Ca să-l dezveți de scutece...

...alege olița potrivită. Asta presupune ca materialul din care e făcută să nu fie doar plastic, fiindcă materialul rece poate inhiba copilul să-și facă nevoile. Există pe piață recipiente care au un colac moale din spumă, pentru confortul lui.

...învață-l diferența dintre uscat și umed. Pentru a vrea să facă la oliță, prichindelul trebuie să poată distinge între cele două senzații și să prefere să fie uscat. Vă puteți juca împreuna, dându-i la îndemână obiecte umede și uscate. Joaca va continua până în momentul în care el va fi capabil să facă diferența.

...cumpără-i chiloți de antrenament la oliță. Chiar așa se numesc astfel de piese pentru copii. Cu ajutorul lor, cel mic va face treptat trecerea de la scutece la chiloței și, în cazul în care mai există mici accidente, stratul impermeabil și cel absorbant vor împiedica murdărirea hainelor sau a altor obiecte. În schimb, stratul de bumbac, care intră în contact cu pielea copilului, îl vor face pe acesta să conștientizeze umezeala.

 

Sfaturi:

          Renunță la procesul de familiarizare cu olița, dacă observi că cel mic nu este pregătit. Poți relua procedeul după 2-3 săptămâni.

          Oferă-i înțelegere și răbdare. Nu îl forța să stea pe oliță împotriva voinței sale.

Sfatul specialistului: Andreea Dumitrache, psiholog clinician: „Nu vârsta contează când vine vorba de folosirea oliței, ci maturizarea copilului din punct de vedere fiziologic (recunoașterea senzației nevoii fiziologice), fizic (abilitatea de a merge) și psihologic (dorința copilului de a utiliza olița). Este important ca învățatul copilului la oliță să se petreacă într-un moment în care copilul este sănătos – nu prezintă probleme digestive, este relaxat și cooperant. Recomand ca cel mic să nu se afle într-o perioadă stresantă, cum ar fi înțărcarea sau primele luni de creșă”.

 

Informații: clickpentrufemei.ro

Foto simbol: detologya.ru

Adaugă comentariu