Odoraș.

Odoraș.

Linex

Schema perfectă pentru diversificarea alimentației bebelușului

Schema perfectă pentru diversificarea alimentației bebelușului

Diversificarea alimentației trebuie să înceapă la 6 luni de viață extrauterină a bebelușului. În articol vă propune schema perfectă de diversificare, descoperită de o mămică pe nume Eugenia, și descrisă pe portalul tematic – diversificare.ro.

Mămica menționează că a ascultat de recomandările specialiștilor precum că diversificarea ar trebui începută cu legume, și doar apoi să se adauge fructe și făinoase. Totodată, Eugenia a adoptat și o strategie mai originală – i-a permis copilului să „facă cunoștință” cu noua mâncare prin joc, lăsându-l să exploreze la maximul fără frică de pete și murdărie prin bucătărie.

 

Iată schema de diversificare perfectă acceptată cu succes de copilașul Eugeniei:

Ziua 1

pătrunjel (rădăcină) pasat – 2 lingurițe

Ziua 2

pătrunjel (rădăcină) pasat – 4 lingurițe

Ziua 3

pătrunjel (rădăcină) pasat – 6 lingurițe

Ziua 4

pătrunjel (rădăcină) pasat – 8 lingurițe

Ziua 5

pătrunjel (rădăcină) pasat – 10 lingurițe

Zilele 6-7-8

pătrunjel + morcov

Zilele 9-10-11

pătrunjel + morcov + țelină

Zilele 12-13-14

pătrunjel + morcov + țelină + 1 bucățică dovlecel (fără sâmburi)

Zilele 15-16-17

pătrunjel + morcov + țelină + 1 bucățică dovlecel

+ 1 roșie mică (curățată de coajă și de semințe)

Zilele 18-19-20

pătrunjel + morcov + țelină + 1 bucățică dovlecel

+ 1 roșie mică + 1 ardei gras sau gogoșar

Zilele 21-22-23

pătrunjel + morcov + țelină + 1 bucățică dovlecel

+ 1 roșie mică + 1 ardei gras sau gogoșar + 2-3 ciorchini de broccoli sau conopidă

Zilele 24-25-26

pătrunjel + morcov + țelină + 1 bucățică dovlecel

+ 1 roșie mică + 1 ardei gras sau gogoșar

+ 2-3 ciorchini de broccoli + 2-3 păstăi de fasole verde (fără boabe)

Zilele 27-28-29

pătrunjel + morcov + țelină + 1 bucățică dovlecel

+ 1 roșie mică + 1 ardei gras sau gogoșar

+ 2-3 ciorchini de broccoli

+ 2-3 păstăi de fasole verde (fără boabe) + 1 cartof mic

Ziua 30

pătrunjel + morcov + țelină + 1 bucățică dovlecel

+ 1 roșie mică + 1 ardei gras sau gogoșar

+ 2-3 ciorchini de broccoli

+ 2-3 păstăi de fasole verde (fără boabe)

+ 1 cartof mic + 1 bucățică de praz (opțional)

Zilele 31-32

în piureul de legume se poate adăuga 1/2 linguriță de ulei de măsline

 

Mămica mai scrie că aceasta este schema teoretică pe care a urmat-o într-o proporție destul de mare. De aceea, vrea să clarifice câteva aspecte:

- în schemă sunt trecute la fiecare 3 zile alimentele noi, pe care le puteți introduce. Piureul zilnic va avea 2-3 legume combinate, în funcție de ce aveți la îndemână și de sezon.

- deși în tabelul diversificării alimentației pentru bebeluși și copii broccoli și conopida apar în categoria de vârstă 9-12 luni, eu le-am trecut în schema diversificării. În principal, pentru că fetița mea nu a avut niciodată probleme cu eliminarea gazelor și în plus, prefera broccoli (pentru că eu asta i-am dat) pentru gustul și forma buchețelelor bune de mâncat cu mâna.

- copiii au nevoie de grăsimi. Nu am ezitat să-i adaug ulei de măsline de bună calitate în piureul de legume, după ce am introdus legumele din schema de mai sus.

- legumele se servesc bebelușului numai după ce au fost foarte bine preparate termic, fie prin fierbere, fie la aburi.

- puteți oscila în primele zile între morcov și pătrunjel. Deși schema inițială începea cu morcov, fetița mea l-a refuzat, așa că am făcut rocada cu următoarea legumă, adică pătrunjelul, pe care l-a acceptat fără probleme.

- în schema de diversificare, cantitatea de piure de legume oferită bebelușului crește treptat. Cele 2-4-6-8-10 lingurițe sunt orientative. În primul rând, pentru că foloseam degetul ca și instrument de mâncat și în al doilea rând, pentru că apetitul domnișoarei era diferit de la zi la zi.

- eu i-am dat fetiței mele chiar de la început, un piure de o consistență medie, nici prea apos, dar nici prea gros; și am avut succes. Pe parcurs ce s-a obișnuit, am “întărit” masa.

după ce a putut sta în fund și am început să folosim scaunul de masă, masa consta în 2 porții: una de piure pe care i-l serveam eu, iar alta de bucățele de legume foarte bine preparate la abur oferite spre joacă/degustare/aruncare/molfăire etc. Așa fetița mea s-a obișnuit cu bucățele încă de la începutul diversificării. Nu s-a înecat? Ba da, dar fiind lângă ea și supraveghind-o constant nu au fost incidente serioase. 

Această schemă de diversificare mi-a oferit-o dna. dr. Mihaela Mușetescu, medic pediatru cu competențe homeopate ce supraveghează zilnic copii în cadrul grădiniței Waldorf CHRISTOPHORI International, medicul curant al fetiței mele la acel moment. De aceea, recomandarea mea este ca înainte de a aplica această schemă de diversificare sau de a oferi copilului orice aliment să vă consultați cu medicul pediatru curant.

Și încă un lucru cu adevărat important: urmăriți-vă copilul, aveți încredere în el și în voi. Cu multă răbdare și cu un start bun, diversificarea alimentației unui copil va fi “floare la ureche”!

 

Foto: diversificare.ro; diversificarealababalusi.ro; bluelife.ro; totuldespremame.ro

Share:

Articole recomandate