Acerumen

Avantajele și dezavantajele bonei

Avantajele și dezavantajele bonei

Trăim într-o societate grăbită și în același timp ,,bolnavă de timp,,. Nu de puține ori ai suferit și tu, probabil, de insuficiență de timp iar odată cu apariția unui copil în familie termenul dat se conturează și mai mult. Bona, dădaca sau mai nou ,,babysitter-ul,, fiind  văzută ades drept o punte de salvare.

Dacă cu câțiva ani în urmă situația era altfel, azi femeia lucrează cot la cot cu bărbatul, dar acasă, democrația încă se mai lasă a fi așteptată. Curățenia, pregătirea bucatelor, îngrijirea copiilor, educarea lor, satisfacerea bărbatului sunt doar câteva din alte atribuții ce în puține cazuri sunt împărțite la doi. De aici și pornește necesitatea angajării unei bone.

Momentul acesta, însă este pentru parinte un stres similar cu cel asociat unui examen important, mai ales când faci acest lucru pentru prima oara în viață și mai ales pentru primul copil. Trebuie să te obișnuiești cu ideea că ce ai mai de preț pe pamant, copilul, se desparte de tine o mare parte din zi și nu oricum, ci in grija unei persoane străine, indiferent că este recomandată de prieteni, rude sau recrutată prin agenție, ce apropo, poate fi găsită și în Republica Moldova de ceva timp. Părinții, de cele mai multe ori speră și e normal să fie așa, să găseascaă pe cineva care va face lucrurile întru-totul la fel ca ei. Dar așa cum, mai puțin probabil, lucrurile vor sta întocmai, apar argumentele pro și contra angajării unei dădace.

Avantaje:

 • Bona, dădaca sau babysitter-ul  va avea grijă de copil la domiciliul lui. Îngrijirea la domiciliu tinde să fie mai puțin stresantă atât pentru copil, cât și pentru părinți, eliminindu-se stresul cu îmbrăcarea, dusul-adusul de la grădinită, trezirea de dimineață, programul strict, îmbolnăvirile, etc. De asemenea, majoritatea bonelor acceptă să lucreze și ore suplimentare atunci când serviciul părinților impune deplasări sau întârzieri neașteptate.
 • Părinții își pot urma fără prea multe griji ascensiunea profesională și dezvoltarea personală continua
 • Relația dintre soț și soție are dreptul la aceleași plimbări sau cine romantic, de ce nu.
 • Încă un avantaj este că dacă copilul se imbolnavește, bona acoperă cu succes această problemă: ea va putea să îngrijească copilul dacă are temperatură, pe când personalul de la grădiniță nu o va face.
 • Alimentația ar fi un alt factor ce ar duce la favorizarea bonei, atâta timp cât meniul copilului va fi ales cu grijă de către părinți preventiv, în timp ce la grădiniță, potrivit și  ultimelor incidente e destul de periculos la capitolul dat.
 • Dacă ambii părinții fiind implicați în diverse activități nu își permit luxul de a-și duce copilul la anumite tipuri de sport, cursuri sau lecții benefice pentru dezvoltarea acestuia, ajutorul bonei  e mai mult decât necesar aici.
 • Mulți vor spune că nici o bonă nu poate fi mai bună decât bunica, dar aici apare coeficientul de varstă, care joacă și el un rol destul de important în procesul de incluziune a copilului în mediu înconjurător și în continuă tehnologizare.

Dezavantaje:

În ultima vreme, odată cu creșterea numărului cererilor de un asemenea serviciu, a crescut și numărul experiențelor neplăcute, or nu în zadar înainte de orice angajare trebuie să fie cântărite bine riscurile la care se supun părinții și testarea angajatului prin orice metode.

 • Dacă în bunica  ai o încredere aproape oarbă ce ține de atitudinea față de copil, bona, deși ți-ar părea că ai cunoscut-o destul, iar înfățișarea ei pare a fi angelică, te poți trezi cu o actriță bună și cu o atitudine nepotrivită copilului în lipsa ta.
 • Multe au fost cazurile în care bonele au agresat copiii, verbal sau fizic. În funcție de cum se poartă ea cu copilul tău din punct de vedere emoțional, copilul poate fi traumatizat și e prea mic să spună problemele pe care le traiește cu “agresoarea”. Drept soluție având la dispoziție doar instalarea camerelor video ascunse.
 • Viciile și deprinderile acesteia pot fi educate cu timpul și în copilul tău. Deci atenție maximă la felul în care se comportă și trăiește bona.
 • Vrei să economisești timp și revii la muncă, dar în același timp ești nevoit să scoți din buzunar sume deloc mici pentru a avea în grija cui lăsa copilul tău.
 • Apoi, până capeți încrederea necesară într-un om, te poți trezi cu lucruri lipsă prin casă.
 • Vorbind despre încredere, atunci nu puține cazuri au fost cu bonele care pur și simplu nu au mai venit la job, lăsând părinții fără soluții câteva zile, fapt deloc plăcut.
 • Un alt dezavantaj ar putea fi : lipsa de socializare a copilului. La grădință acest moment fiind acoperit pe deplin, poate chiar prea mult pe alocuri, însă si acest aspect se poate rezolva prin plimbările în parc și activitățile în grupuri de joacă în care poate fi implicat copilul cât bona îl are în grijă.

 

În concluzie, fiecare părinte trebuie să cântărească bine atât avantajele cât și dezavantajele unui asemenea serviciu, ce de fapt, reprezintă mult mai mult. De el depinde o părticică din temelia unei personalități, unui copil.

Tu ești pro sau contra? Scrie-ne!

Adaugă comentariu