Odoraș.

Odoraș.

Linex

Ce temperatură trebuie să fie în camera bebelușului iarna? Răspunsul medicului

Ce temperatură trebuie să fie în camera bebelușului iarna? Răspunsul medicului

Mămicile de bebeluși au întotdeauna neclarități și îndoieli referitoare la temperatura camerei în care doarme bebelușul. Haideți să lămurim ce temperatură ar trebui să fie în camera bebelușului tău iarna. Iată sfatul doamnei medic pediatru Stefana Zamfir, conform desprecopii.com

În general mămicile de bebeluși au întotdeauna neclarități și îndoieli referitoare la temperatura camerei în care doarme bebelușul. 

„Da, acesta este o neclaritate constantă a mămicilor de bebeluși – toate își fac griji că lui bebe i-ar putea fi frig când doarme. Și este adevărat că și eu - ca medic pediatru - m-am îngrijorat uneori de acest lucru  - deși întotdeauna am crezut că voi fi mai relaxată în privința asta. Dar de câte ori am simțit picioarele reci ale bebelușei mele dimineața  - m-am grăbit să îi pun niște șosete.

În dormitorul în care dormea fetița mea am menținut o temperatură de maxim 21.5 de grade. Am fost mereu foarte atentă și stresată că își va da la o parte păturica și o să îi fie frig dar în același timp m-am asigurat de fiecare dată că fetița nu e supraîncălzită sau se simte incomod.”

Orice pătură este riscantă pentru bebeluși

În funcție de vârsta bebelușului, în nopțile de iarnă, te gândești poate să îi pui o pătură. Ei bine, nu este ceva recomandat. Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, lenjeria de pat moale -  precum păturile, poate crește riscul de moarte subită a sugarului (SIDS).

Opțiunile recomandate sunt: îmbrăcarea micuțului în pijamale călduroase sau folosirea unui sac de dormit - cu mânuțe libere - pentru a-l menține pe bebe cald.

Ce temperatură trebuie să fie în camera lui bebe?

În camera lui bebe, este recomandată o temperatură în intervalul 20-22 grade Celsius dar temperatura variază de la familie la familie. Dacă ești îngrijorată că este prea cald în camera copilului tău, pornește un ventilator. Un ventilator poate reduce riscul de SIDS cu 72 la sută.

Așadar, joacă-te cu temperatura și cu îmbrăcămintea bebelușului tău pentru a găsi soluția perfectă. Dacă copilul tău este înfășat sau într-un sac de dormit, probabil că nu trebuie să poarte nici pijamale sau body-uri groase. O salopetă sau pantaloni de bumbac lejer într-un sac de dormit este probabil în regulă sau pur și simplu alege pijamaua din bumbacel cald dacă copilul tău nu va avea alt strat.

Sfaturi pentru vremea rece

În mod similar, în lunile mai reci, ar trebui să ajuți copilul să-și mențină o temperatură consistentă. Iată câteva sugestii pentru a face față temperaturilor mai reci în timpul iernii:

- Evită să pui căciulă bebelușului în timp ce este în interior, deoarece capul este important în reglarea temperaturii corpului; bebelușii nu se pot răci la fel de ușor cu o căciulă pe cap și există riscul ca aceasta să cadă pe fața copilului.

- Îmbracă copilul într-un strat suplimentar doar dacă așa ești îmbrăcat și tu și te simți comod.

- Nu lăsa în pătuțul copilului cuverturi, perne și pături, deoarece bebelușul le poate trage accidental și se poate supraîncălzi sau chiar sufoca.

- Nu pune niciodată o sursă de încălzire lângă copil și nu lăsa nici o sursă de căldură să sufle direct asupra sa.

Semne că bebelușului tău îi este prea cald sau prea rece

Bebelușii nu au capacitatea de a-și regla temperatura corpului la fel ca adulții, așa că este important pentru părinți să recunoască și să răspundă la aceste semne.

! Reține că, atunci când bebelușului îi este prea cald, este mai probabil să devină neliniștit, ceea ce-i afectează somnul.

Pentru a verifica dacă copilului îi este prea cald sau prea rece, pune două degete în jurul gâtului și urechilor. Dacă urechile copilului tău sunt roșii sau fierbinți sau dacă gâtul este cald și transpirat, copilului tău îi este prea cald.

Schimbă bebelușul în haine mai ușoare, aerisește camera, sau ambele. Dacă te preocupă în mod deosebit că bebelușului îi este prea cald, oferă-i lapte formulă sau lapte matern pentru hidratare, pe lângă mutarea sa într-o cameră mai răcoroasă. Poți chiar să-i faci o baie cu buretele, în apă călduță.

! Contactează medicul dacă copilul varsă, are febră sau prezintă o schimbare a stării de spirit, cum ar fi iritabilitate, sau dacă este letargic. Și, sună imediat la 112 dacă copilul tău pare amețit sau nu răspunde la stimuli.

În ceea ce privește un bebeluș cărui îi este prea rece, poți verifica în același mod. Atinge gâtul, urechile și chiar mâinile/ picioarele bebelușului. Deși mâinile și picioarele sale sunt de obicei mai reci decât restul corpului, în special în stadiul nou-născutului, mâinile și picioarele extrem de reci ar putea fi un indicator că bebelușului îi este prea rece.

De asemenea, un copil rece va avea pielea mai palidă decât în ​​mod normal, poate deveni agitat sau din contră, prea liniștit, tăcut. Fii atent la acțiunile bebelușului tău și, dacă ceva pare ieșit din comun, nu ezita să contactezi medicul pediatru.

! Dacă ești ca majoritatea părinților, probabil îți faceți griji că bebelușului îi este frig fără pătură, mai ales în lunile de iarnă. Cercetările au arătat însă, că bebelușii dorm mai bine atunci când nu sunt acoperiți și nu le este prea cald. În plus, asta reduce riscul de moarte subită a sugarului.

Share:

Articole recomandate