Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Cum să conduci în siguranță pe timp de iarnă! Cele mai importante REGULI

Cum să conduci în siguranță pe timp de iarnă! Cele mai importante REGULI

Gerul și zăpada a pus stăpânire pe întreaga țară, iar acest lucru poate pune în dificultate șoferii. În această perioadă ei ar trebui să aibă mare grijă de mașinile lor, dacă vor să mai plece cu ele din parcare. Iată câteva sfaturi de care ar trebui să ții cont dacă îți dorești ca să circuli în siguranță.

 

Verifică bateria mașinii

Iarna, bateria mașinii este mult mai solicitată la pornire în comparație cu perioadă de vară, iar puterea ei scade cu până la 50%. Este recomandat să testați bateria la un service auto dacă aceasta este mai veche de trei ani. De asemenea trebuie să verificați dacă contactele nu sunt uzate, deteriorate sau ruginite. Atunci când afară este foarte frig este recomandat să luați bateria în casă, pentru a o proteja de ger.

Pornește zilnic motorul

În condițiile când afară este ger, motorul trebuie pornit periodic. Șoferii trebuie să verifice filtrul de carburant și să-l înlocuiască în caz de necesitate.

Folosește un ulei de motor de calitate

Este foarte important să folosiți un ulei de motor de calitate deoarece starea tehnică nesigură a motorului poate îngreuna pornirea mașinii în condiții de ger.

Ai nevoie de o trusă de urgență

Șoferii care aleg să circule iarna pe drumuri lungi trebuie să aibă la ei o trusă care să conțină: lanțuri antiderapante, sac de nisip sau sare, lopată, răzuitor pentru gheață, o pătură, haine de schimb, mâncare și apă pentru situații de urgență.

Ridică ștergătoarele

Dacă afară se anunță înghețuri și ninsori abundente, atunci ridică de fiecare dată ștergătoarele. Astfel, vei evita ca ele să înghețe pe geam, iar dacă te afli într-o astfel de situație atunci nu porni la drum până când nu le dezgheți.

Nu folosi apă caldă pentru a dezgheța geamurile

Nu folosi niciodată apa caldă pentru a îndepărta gheața de pe parbriz, este recomandat să folosești produse anti îngheț. Iar dacă nu le ai la îndemână atunci mai bine folosește pentru început o perie sau o măturică pentru a da jos zăpada, apoi îndepărtează gheața cu ajutorul unui răzuitor. Gheața se va topi și când pornești căldura în mașină. 

Nu ridica frâna de mână

Iarna nu este indicat să ridici frâna de mână după ce parchezi, deoarece în așa fel s-ar putea ca mecanismul acesteia să se defecteze. Mai exact, cablul poate îngheța, iar frâna de mână se poate bloca.

 

Sfaturi ca să circuli în siguranță pe zăpadă și polei

Dacă mașina este fără ABS, atunci nu frâna și nu accelera brusc pe zăpadă. Dacă accelerezi brusc pe zăpadă, roțile își pierd aderența, iar tu s-ar putea să pierzi controlul mașinii. În cazul frânării bruște, roțile se pot bloca.

Nu parca pe zăpadă, deoarece căldura degajată de roți o poate topi, aceasta se va transforma în apă, iar apoi apa va îngheța și va acoperi și roțile. Totuși dacă parchezi pe zăpadă, fă câteva manevre înainte și înapoi pentru a mai îndepărta din omăt.

Atunci când derapezi schimbă într-o viteză mai inferioară și nu brusca volanul deoarece astfel ai putea să ieși pe contrasens.

Înaintea virajelor se frânează ușor, iar după ce intri în curbă trebuie să accelerezi ușor. Dacă nu, este posibil ca mașina să derapeze și să înceapă să se rotească.

Nu trage brusc de volan și nu frâna violent în curbe. De asemenea, nu accelera în treaptă de viteză inferioară. În astfel de situații folosește o treaptă de viteză mai înaltă.

Foto: tempcover.com; Informații: click.ro

Share:

Articole recomandate