Neglijată, alergia la frig îţi poate da bătăi de cap
- 2016-12-22
- 4925
Răcirea vremii aduce cu sine multe „surprize”, printre care şi alergia la frig, o problemă care îţi dă bătăi de cap, dacă o neglijezi. Ce este alergia la frig? Pe cât de periculoasă este? Şi cum putem scăpa de ea, ne-a vorbit medicul alergolog Tatiana Gorelco.
Ce este alergia la frig? “Este o reacţie pseudo-alergică, care apare pe faţă, mâini, sau orice zonă a pielii deschisă, atunci când persoana vine în contact cu temperaturi de sub 4 grade Celsius. Au fost, însă, semnalate și cazuri când alergia la frig a apărut în condiții de vânt și umezeală”, explică medicul.
Cum ştim că e vorba de o alergie la frig şi nu de altceva? Nu se cunosc cauzele exacte ale apariţiei acestei alergii, dar s-a stabilit că aceasta se manifestă prin inflamarea mâinilor, înroşirea pielii, apariţia urticariei, însoţită de inflamații sau mâncărimi. Apropo de înroșirea feței - aici nu e vorba de simptomul comun multora care vin în contact cu frigul, ci de înroşirea puternică a pielii expuse la frig, care nu se dezroşeşte nici atunci când persoana întră într-o încăpere caldă.
În unele cazuri, această alergie poate fi însoțită și de unele simptome destul de grave ce impun solicitarea ajutorului medical de urgență: inflamarea puternică a limbii și gâtului, ce poate duce la apariția dificultăților în respirație. Corpul în ansamblu va răspunde la frig, prin manifestări precum apariția amețelilor, pierderea cunoștinței, intensificarea ritmului cardiac, inflamarea membrelor etc.
Cine poate avea alergie la frig? “Orice persoană, indiferent de vârstă”, spune Tatiana Gorelco. Totuşi, unii au o predispoziție mai mare de a dezvolta această afecțiune pe motiv că: au avut o infecție în organism (spre ex.: o pneumonie poate fi legată de alergia la frig); sistemul imunitar nu funcționează corespunzător (unele boli, precum hepatita sau cancerul pot crește considerabil predispoziția de a dezvolta, la un moment dat, o formă de alergie la frig); există o predispoziţie genetică (cineva din familie s-a confruntat cu probleme de nivel cutanat). În cazul copiilor, dacă aceştia fac de mici alergie la frig, la maturitate ar putea să nu se mai confrunte cu ea.
În ce constă tratamentul alergiei la frig? Acesta se face numai la prescripţia medicului. Pentru aceasta, pacientul trebuie să descrie foarte clar simptomele pe care le are medicului dermatolog, astfel încât acesta să poată identifica mai exact factorii care au declanșat alergia. Adesea, medicul va recomanda, în funcție de severitatea simptomelor și de starea de sănătate a pacientului, un tratament medicamentos, ce include: diverse antihistaminice (care au rolul de a bloca simptomele provocate de declanșarea histaminei), medicamente ce se folosesc și pentru tratarea altor boli, ce au la bază reacții alergice (astmul de exemplu), unele medicamente folosite în tratarea depresiei și anxietății (pot avea rezultate pozitive în ameliorarea simptomelor alergiei la frig, mai ales în forma sa cutanată) etc.
Medicul alergolog, Tatiana Gorelco dă câteva sfaturi pentru a preveni apariția alergiei la frig:
- Evitaţi expunerea la temperaturi scăzute;
- Luaţi suplimente de vitamina C;
- Consumaţi alimente ce întăresc sistemul imunitar;
- Odihniţi-vă suficient;
- Folosiţi spray-urile nazale pe bază de apă de mare;
- Mergeţi la medic odată cu apariţia primelor simptome.
Foto: vnews.agency.ru, fb.ru, allfun.md