Cum îngrijim corect buricul nou-născutului – sfaturi de la Maria Marian
- 2020-11-03
- 5457
Cunoscuta prezentatoare TV Maria Marian a devenit mămică în luna septembrie a acestui an. Pe pagina sa personală de Instagram, jurnalista a publicat o postare informativă despre etapele de îngrijire a buricului bebelușului.
„Azi e despre ÎNGRIJIREA BONTULUI OMBILICAL, adică a buricului bebelușului, așa cum am făcut-o eu și este corect.
CURAT ȘI USCAT - astea sunt cele 2 noțiuni care caracterizează modul în care trebuie să îngrijim ombilicul. Și dacă la primul meu copil am folosit verde de briliant pentru prelucrarea zonei, de această dată medicul neonatolog mi-a recomandat soluția de Clorhexidină bigluconat 0,05% pentru a face toaleta zilnică. Procedura e simplă: turnam din tub câteva picături în jurul bontului ombilical, apoi curățam foarte-foarte atent și gingaș cu bețișoare de vată speciale pentru bebeluși. Simplu, comod, eficient. Față de verdele de briliant, această soluție este mai “prietenoasă” zonei - așa mi s-a părut. Am făcut toaleta bontului ombilical seară de seară, până a căzut, dar și atunci când observam eliminări, la fel - curățam astfel.
Evident, pe toată durata prezenței bontului ombilical am avut grijă să nu acopăr zona cu scutec, îndoiam un pic scutecul în zona din față.
Să știți că soluțiile pe bază de alcool nu sunt indicate în prelucrarea bontului ombilical, deoarece alcoolul poate irita pielea și ar putea încetini vindecarea zonei.
Expune cât mai des bontul ombilical la aer, adică lasă-l neacoperit. De ce? Deoarece baza bontului ombilical se usucă mai repede și buricul “cade” mai repede.
La băiță - foarte atent cu această zonă. Eu mă străduiam tot timpul să nu ud bontul ombilical și, la ștergere după băiță, doar tamponam pielea cu prosopul pentru a absoarbe apa. Și acum fac așa, evit complet să îi “frec” pielea cu prosopul. E foarte fină, risc să o traumez.
Lasă ombilicul să se detașeze în mod natural, fără a interveni în vreun fel! Poate să vezi că bontul atârnă de un singur fir și să tragi de el și să-l forțezi să cadă. Atenție! Riști astfel să îl traumezi. Ceea ce facem noi, ca părinți, doar îngrijim regulat zona așa cum e firesc și lăsăm procesul să decurgă absolut natural.
La bebe bontul a căzut cam la 2 săptămâni de viață.”
Sursa: instagram.com/ mariamarian.md