De ce doarme bebelușul tău ca un pui rotisat?
- 2022-10-11
- 2072
Ca proaspeți părinți, știm foarte bine care este poziția sigură de somn, pentru copilul nostru: pe spate – astfel încât să nu existe riscul de SIDS. Cu toate acestea, pe măsură ce trec zilele și nou-născutul începe să capete mobilitate și să se poate mișca singurel, în pătuț, se poate întâmpla să îl găsim într-o poziție aparent riscantă – cu fundulețul în sus și fața în jos. De ce doarme bebelușul așa și cât este de riscant – aflăm din rândurile ce urmează, scrie suntmamica.ro
De ce doarme bebelușul pe burtică?
Există mai multe explicații pentru care copilul doarme pe burtică, cu picioarele ghemuite. Nu există, însă, nicio justificare clară, din punct de vedere științific, susține Dr Sophie Shaikh, de la Duke University Hospital.
Este posibil ca micuții să se simtă mult mai confortabil așa, pentru că așa au stat în burtică, timp de aproape nouă luni. Astfel, ei caută confort, siguranță, familiaritate – și exact asta obțin, stând cu fundulețul în sus.
Mai mult, dacă bebelușul resimte disconfort abdominal generat de o durere sau de excesul de gaze, este foarte probabil să simtă nevoia să doarmă pe burtă. De altfel, medicii sunt de părere că așezarea în poziția pe burtă, prin realizarea unei ușoare presiuni, va reprezenta un fel de „masaj”, care va stimula inclusiv eliminarea gazelor și va genera o stare de bine.
Pe de altă parte, sunt specialiști care susțin că se pregătesc să învețe mersul de bușilea, iar această poziție este perfectă în încercarea lor de a-și da drumul la mișcare. În acest mod, ei deprind mult mai ușor mișcarea în față, în spate, stând cu genunchii lipiți de pătuț.
Cât de sigur este ca bebelușul să doarmă pe burtică?
Studiile au ajuns la concluzia că în condițiile somnului pe burtă, bebelușilor le va fi mai greu să se trezească, tensiunea lor arterială va scădea, la fel și cantitatea de oxigen ce ajunge la creier. Acesta este motiivul pentru care somnul într-o asemenea poziție este considerat principala cauză pentru
Sindromul morții subite la sugari, generând un deficit în controlul cardiovascular, mai ales la vârsta de 2-3 luni, când este considerată perioada cea mai riscantă pentru apariția acestui sindrom
În același timp, un studiu apărut în revista „Pediatrics” a arătat că somnul pe burtă poate mări pericolul de apariție a Sindromului morții subite din următorul motiv: când bebelușul se află în această poziție, esofagul se află poziționat deasupra căilor respiratorii superioare. În situația în care bebelușul vomită sau regurgitează laptele, va fi mai ușor ca fluidele sau laptele să ajungă pe căile respiratorii sau la plămâni și să provoace sufocarea.
Având în vedere faptul că și Asociația Americană de Pediatrie sfătuiește părinții să nu lase copiii pe burtică, pentru că există riscul de sufocare și SIDS, mulți părinți intră în panică atunci când găsesc copilul în poziția puișorului rotisat, iar apoi ales să vegheze permanent copilul, în somn. Nu este cazul întotdeauna să ne temem, susțin specialiștii. Dacă bebelușul are peste 4 luni și se poziționează singur astfel, înseamnă că este pregătit să se miște singurel, astfel încât să nu rămână blocat într-o poziție care i-ar fi fatală. Cu toate acestea, este important să nu le lăsăm păturici sau alte protecții în pat, deoarece acestea ar putea ajunge pe fața micuțului, existând riscul să nu poată fi îndepărtate.