Studiu: Diabetul de tip 2 la copii apare și din cauza că aceștia dorm mai puțin decât ar trebui
- 2018-08-22
- 3434
Fiecare oră pe care copiii o dorm în plus în timpul nopții este asociată cu o greutate corporală scăzută, creșterea masei musculare și o acumulare de zaharuri mai scăzută în sânge, au menționat cercetătorii în revista de specialitate Pediatrics. Obezitatea și nivelul crescut de zaharuri în sânge sunt principalii factori de risc pentru diabetul de tip 2 la copii. Atunci organismul nu mai poate produce suficientă insulină pentru a transforma zahărul în energie.
„Descoperirile noastre arată că dormind mai mult este o posibilitate simplă și eficientă de a reduce nivelul de sânge din organism și de a lupta cu diabetul de tip 2 la copii de vârste tot mai mici”, a declarat Christopher Owen de la Universitatea din Londra.
Diabetul de tip 2 era considerat până acum specific adulților. Astăzi însă a devenit foarte comun și în rândul copiilor din cauza faptului că cei mai mulți sunt supraponderali sau obezi, nu fac mișcare și mănâncă alimente bogate în grăsimi și zahăr.
Pentru acest studiu, cercetătorii au observat obiceiurile de consum și au făcut analize la peste 4.500 de copii britanici, de 9 și 10 ani. Aceștia dormeau în medie 10,5 ore în zilele în care mergeau la școală. Cu cât somnul este mai puțin, cu atât rezistența la insulină este mai mare și apare riscul de diabet de tip 2. De asemenea, grăsimea din organism este în cantitate mult mai mare.
Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani trebuie să doarmă între 9 și 12 ore în fiecare noapte, potrivit Asociației Americane de Pediatrie. Lipsa somnului este asociată și cu risc de hipertensiune arterială, obezitate și depresie.
„Copiii care merg la culcare foarte târziu sau au un program de somn haotic nu au nici mesele foarte regulate și nici nu au energia necesară pentru mișcare fizică pe parcursul zilei”, a declarat Stacey Simon care de asemenea a participat la cercetare. Lipsa somnului afectează și hormonii care reglează pofta de mâncare, făcând copiii să nu-și poată controla poftele și foamea. Așa apare dorința de a mânca dulciuri, de a ronțăi tot timpul.
În afară de a avea grijă ca cei mici să meargă la culcare la ora potrivită, părinții trebuie să aibă în vedere și igiena somnului. Aceasta curpinde limitarea accesului la televizor și alte ecrane și evitarea oricărei surse de lumină în camera în care dorm copiii.
Sursa: totuldespremame.ro; 5psy.ru