Odoraș.

Odoraș.

Linex

8 curiozități despre ochii bebelușului tău

8 curiozități despre ochii bebelușului tău

Să fii părinte de nou-născut se poate traduce printr-o experiență mai mult decât provocatoare. Atunci când ți se pune bebelușul în brațe, să pleci de la maternitate către casă, simți că lipsește ceva: manualul de instrucțiuni. Ei bine, acesta nu există, ci se scrie de-a lungul timpului, chiar de către părinți, în urma experienței trăite alături de micuț.

Și pentru că după ce ajungem acasă ne uităm minute în șir parcă nemișcați la bebelușii noștri, adesea ne putem tot felul de întrebări despre cum simt ei, dar și ce văd și cum văd.

Iată 8 curiozități despre ochii bebelușului tău:

1.    Fumatul poate dăuna ochilor copilului nenăscut
Riscul de naștere prematură crește atunci când o femeie fumează în timpul sarcinii, iar prematurii au un risc mai mare de pierdere permanentă a vederii sau de orbire. În plus, fumatul în timpul sarcinii crește de cinci ori riscul de meningită bacteriană la nou-născut, ceea ce poate duce la pierderea semnificativă a vederii.

2.    Etapele vederii pentru bebelușii prematuri ar trebui măsurate în funcție de data probabilă a nașterii, nu în funcție de ziua nașterii propriu-zisă.
La fiecare vizită, medicul pediatru ar trebui să verifice vederea bebelușului, pentru a se asigura că aceasta se dezvoltă normal. Pentru a urmări dacă prematurul tău își îndeplinește etapele de dezvoltare, se recomandă ca părinții să-și ajusteze vârsta bebelușului și să folosească data probabilă a nașterii și nu data reală a nașterii.

 

3.    Un bebeluș se poate concentra doar la 30 cm distanță
Un nou-născut poate vedea clar doar obiectele și oamenii de la 30 până la 35 cm distanță. De-a lungul primelor luni și ani, conexiunile dintre retină și creier încă se formează. Pe măsură ce vederea unui copil se dezvoltă, acesta se poate concentra mai clar asupra obiectelor aflate direct în fața lui.

4.    Vederea unui copil poate părea „încrucișată”
Este obișnuit ca ochii unui sugar să pară încrucișați sau să se deplaseze în lateral în primele două luni de viață, însă în următoarele câteva luni ochii ar trebui să învețe să lucreze împreună ca o echipă pentru a urmări un obiect în mișcare, pe măsură ce coordonarea lor vizuală și corporală se îmbunătățește.
Cu toate acestea, consultați medicul pediatru dacă ochii copilului rămân încrucișați și la vârsta de 3 luni.

5.    Bebelușii pot vedea în 3D de la 5 luni
Pe măsură ce ochii învață să lucreze la unison, bebelușul tău va învăța să judece distanțele mai precis și astfel să vadă în trei dimensiuni. Bebelușii se vor strădui să atingă obiecte la această vârstă, deoarece pot determina cât de departe este un obiect și se vor bucura să învețe să perceapă profunzimea.

6.    Culoarea ochilor se va schimba până la vârsta de 9 luni
Majoritatea bebelușilor se nasc cu ochi albaștri, dar aceasta ar putea să nu fie culoarea lor finală.
Cantitatea și distribuția unui pigment maro numit melanină în iris determină culoarea ochilor, iar majoritatea bebelușilor se nasc cu puțină melanină.
Dacă se dezvoltă nivelul de melanină, ochii de culoare deschisă se pot întuneca. Cu toate acestea, alte modificări ale culorii ochilor nu sunt neobișnuite în primii trei ani de viață.

7.    Atenție la mișcarea ochilor
Acordați atenție alinierii ochilor copilului! Dacă un ochi privește drept înainte, în timp ce celălalt ochi se mișcă în sus, în jos, înăuntru sau în exterior - acesta ar putea fi un indiciu al strabismului, cunoscut și sub denumirea de întoarcere a ochiului, ochi de perete sau strabism.
Strabismul afectează peste 4% dintre copii. Acesta poate fi tratat cu succes, dacă este detectat devreme, în special în primele luni de viață ale copilului.

8.    Vaccinările sunt esențiale
Infecțiile virale au o varietate de efecte grave asupra ochilor și vederii copilului.
Rujeola este o cauză principală a orbirii în copilărie. Acest virus poate provoca probleme majore de sănătate a ochilor, inclusiv conjunctivită, cicatrici corneene, retinopatie, nevrita optică și orbire.
Este esențial să vă vaccinați copilul, deoarece în întreaga lume apar noi infecții și viruși. Unele cazuri de rujeolă sunt fatale, mai ales la bebeluși.

Share:

Articole recomandate