Odoraș.

Odoraș.

wormitin

Festivalul Gravidelor 24 noiembrie 2023: Sarcina – cea mai frumoasă perioadă pentru o femeie

Festivalul Gravidelor 24 noiembrie 2023: Sarcina – cea mai frumoasă perioadă pentru o femeie

Pe data de 24 noiembrie revista online pentru părinți „Odoraș” a organizat o nouă ediție a Festivalului Gravidelor. În cadrul seminarului informativ au fost invitați mai mulți medici care au abordat o serie de subiecte, de mare interes atât pentru mămicile în devenire cât și pentru cele care deja au bebeluși.

Cea care a deschis această ediție a fost reprezentanta Spitalului Internațional Medpark, Tatiana Rîbac, medic ginecolog-obstetrician, care a vorbit despre Nașterea fără frică. Medicul a vorbit despre cele mai importante momente atunci când o femeie este pe cale să nască. Este momentul să mergi la maternitate atunci când ai contracții uterine, se scurge lichidul amniotic, există eliminări vaginale anormale sau se simt intens mișcările copilului. Nașterea propriu-zisă are 6 etape: faza latent, faza activă, rotația internă, faza de tranziție, faza expulsiei (mai întâi a capului, cu fața în jos) și faza expulsiei (umerii și restul corpului). Pe lângă sfaturile prețioase despre naștere pe care dna medic le-a oferit mămicilor, aceasta a menționat și despre persoana care vă însoțește în sala de naștere. Aceasta trebuie să fie o persoană de încredere, o persoană de care nu vă este rușine și care va suporta psihologic foarte bine aceste momente. Confortul este cel mai important în moemntul nașterii, iar Maternitatea Medaprk este absolut pregătită și dotată pentru orice situație. Singura maternitate din țară care activează în conformitate cu protocoalele medicale internaționale, fapt confirmat de acreditarea JCI. Cea mai mare și consolidată echipă obstetricală din domeniul privat (ginecologi, neonatologi, anesteziști reanimatologi, asistente medicale, moașe). Fiecare naștere este asistată de minim 5 specialiști: medic obstetrician-ginecolog, medic neonatolog, medic anestezist-reanimatolog, asistentă medicală și moașă. Saloane confortabile de o persoană, cu pat pliabil pentru însoțitor. Asigurarea lăuzei și a nou-născutului cu toate consumabilele de igienă personală.

În cadrul evenimentului a avut loc și o defilare de rochii de seară ale brandului Alina Bradu. Rochii minunate, cusute în stilul portului nostru popular. Brandul Alina Bradu, este cel ce ne promovează valorile într-un mod atât de frumos pri creațiile sale.

Cristina Vorobiov, creatoare de conținut, dar și consultant în Republica Moldova pentru sistemele ergonomice de susținere a bebelușilor, a făcut o prezenare detaliată a acestora, prezentând toate avantajele pe care le oferă. Cristina poate fi găsită pe contul său de Instagram (christina_vorobiov) și vă poate consulta cu mare drag despre aceste sisteme ergonomice, pe care ea le numește wrap-uri.

Reprezentanta companiei Nestle, Dorina Rotaru, medic neonatolog, a vorbit despre colicile la bebeluși. Vorbim despre colici atunci când un bebeluș de altfel sănătos, plînge mai mult de 3 ori pe zi, mai mult de 3 ori pe săptămână, în perioada de vârstă de 2 săptămâni și până la 3 luni. Colicile apar din cauza imaturității tractului digestiv și se produc crampe în regiunea abdomenului. Colica începe la 2-3 săptămîni după naștere și durează până la vârsta de 4 luni; uneori și pînă la 5-6 luni. Semnele fizice ale colicii: Fața este de culoare roșie, iar pielea din jurul gurii palidă: Abdomenul este bombat/dur: Picioarele sunt trase spre abdomen, reci la atingere; Degetele sunt încleștate; Brațele sunt rigide greu de îndoit sau de dezdoiat; Spatele este arcuit. Pentru a ameliora colicile este nevoie ca părinții să întreprindă anumite acțiuni. Purtați copilul în brațe, în sling, în leagăn, în scaunelul-auto, plimbați-l cu mașina. Pune copilul în apropierea unei mașini de spălat vase, uscător de haine, sau alte surse de "zgomot alb„. Apelează la masaj și procedurile calde. Suprasolicitarea cu lactoză – În timpul unei alăptări oferiți copilului lapte dintr-un sân, ca el să primească și lapte posterior care conține multe lipide, sațitate și ajută ca somnul să fie mai liniștit. Beneficiile laptelui matern - Sursă ideală de nutriție datorită tă bebelușul să lupte cu virusuri/bacterii; Reduce riscul de îmbolnaviri datorită efectului imunomodulator. În cazul în care este nevoie de o formula de lapte trebuie să o selectați pe cea care are următoarele caracteristici: Proteina 100% zer parțial hidrolozată care oferă: 1. asimilare ușoară și profilaxia colicilor/regurgitățiilor/constipațiilor; 2. profilaxia/prevenirea alergiilor; 3. profilul aminoacizilor corespunde necesităților copiilor pentru o creștere și dezvoltare armonioasă. Probiotic L.reuteri cu eficacitate dovedită :1. formarea răspunsului imun corect; 2. formarea microflorei sănătoase; 3. reduce colicile/constipațiile/regurgitațiile. Cantitatea scăzută de lactoză oferă : 1. reduce formarea de gaze; 2. scade durata plânsului la copii.

Reprezentanta companiei Bayer, Corina Iliade-Tulbure, medic ginecolog obstetrician, a vorbit despre multivitaminele, mineralele și omega 3 în dezvoltarea armonioasă a sarcinii. Programarea genetică, procesele de creștere, dezvoltare, funcția metabolică și imună se referă la acțiunea sinergică a mineralelor și vitaminelor. Cărămizile sunt macronutrienții (proteine, glucide și lipide), Muncitorii sunt micronutrienții (vitamine, minerale, enzime). Necesarul caloric în sarcină este în general între 1700-2900 de calorii/zi, care se poate adapta în funcție de greutatea pe care o aveai înainte de sarcină, de activitatea fizică și de alte situații particulare. Trimestrul I: nu este necesar de crescut aportul caloric. Trimestrul II: suplimentare cu 340 kcal/zi: = un sandwich cu 80 g pâine și pui la gratar 100 g + 50 g brânză. Trimestrul III: suplimentare cu 450 kcal/zi = același sandwich + 1 banană + 1 măr. Folatul, forma nutritivă a Acidului Folic, deține rol esențial în dezvoltarea sistemului nervos central al fătului. Înainte ca majoritatea femeilor să afle că sunt însărcinate, bebelușul dezvoltă un tub neural, din care se formează creierul și măduva spinării. AF previne defectele de tub neural. Vitaminele B1, B2, B6, B12 - Dezvoltarea fetală – hemosinteza și biosinteza acizilor nucleici, proteinelor (B1, B6); Creșterea țesuturilor și diferențiere celulară (B2, B6, B12); Formarea eritrocitelor (B6); Modularea răspunsului imun în infecții (B2, B6, B12); Prevenirea oboselii și epuizării. Vitamina A / Beta-carotene - Dezvoltarea embrionului și a nou-născutului; Dezvoltarea fătului (cerebel, ochi, urechi, inimă, membre) și formarea vederii. Vitamina D, C, E- Influențează metabolismul calciului, funcțiile imunitare, insulinosensibilitatea la gravidă și făt (vitamina D); Dezvoltarea sistemului osos. Deja este clar că vitaminele și mineralele sunt foarte importante în sarcină, de asta medicul ne recomandă Elevit 2 - Supliment alimentar dezvoltat special pentru a răspunde nevoilor din sarcină (începând cu a 13-a săptămână) pentru un aport de acizi grași esențiali Omega-3 (DHA și EPA). Elevit 2 conține și Metafolin – forma biologic activă a acidului folic, pentru creșterea placentei și reglarea coagulării.

Brand Managerul companiei Synevo, Valentina Gherman, medic pediatru, a vorbit despre importanța analizelor medicale. Analizele de laborator sunt un instrument esențial pentru monitorizarea și menținerea sănătății copiilor. Aceste teste oferă informații valoroase despre starea de sănătate a micuților și pot ajuta la detectarea timpurie a unor afecțiuni sau anomalii, permițând intervenția medicală promptă. Nu există o regulă strictă privind vârsta exactă la care copiii ar trebui să facă primele analize de laborator. Recomandările variază în funcție de diferite aspecte, cum ar fi istoricul familial, simptomele sau factorii de risc specifici. În general, se recomandă efectuarea primelor analize de laborator în primul an de viață al copilului și continuarea monitorizării periodice în funcție de nevoile individuale. În general este nevoie de sfatul medicului pediatru sau a celui de familie pentru efectuarea anumitor analize de rutină sau individuale în dependență de caz. Laboratoarele Synevo oferă o gamă foarte variată de analize pe care le puteți efectua rapid, comod și fără programare. Aveți grijă de sănătatea copiilor voștri, împreună cu Synevo.

Reprezentanta companiei Optiplaza, Larisa Macovei, medic oftalmolog, a vorbit despre importanța consultării oftalmologice în sarcină. Controalele oftalmologice în sarcină se fac în săptămânile 10-14 și 32-36. Modificările oculare în timpul sarcinii pot să fie fiziologice sau patologice. Printre principalele patologii care pot apărea sunt: Melasma palpebrală este o pigmentare localizata a pleoapelor, care se datorează schimbărilor hormonale, care duc la creșterea melaninei. Se rezolvă spontan în câteva luni după nașterea. Sindromul ochiului uscat se datorează schimbărilor hormonale. Simptoame: ochi roșu, senzație de corp străin în ochi, usturime, mâncărime, sensibilitate la lumină, oboseală oculară, lacrimare. Ușor cedează la utilizarea lacrimei artificiale (care este permisă să fie administrată local în timpul sarcinii). Se rezolvă de sine stătător după naștere. Intoleranța la lentile de contact. Schimbarea refracției. De asemenea cu toții am auzit că atunci când este miopie, este interzisă nașterea naturală, ei bine, este un mit. Miopia de orice grad NU este contraindicație pentru nașterea naturală. Operația cezariană planică poate fi indicată doar în progresia distrofiei retiniene, care poate provoca dezlipire de retină. Din cauza aceasta orice control oftalmologic trebuie să includă examinarea fundului de ochi. Rețeaua de magazine Optiplaza, deține o gamă largă de ochelari și accesorii potrivite pentru orice patologie, dar cel mai important este faptul că au medici specialiști la care puteți merge să faceți consultații și care ulterior vă pot sugera ce fel de ochelari trebuie să purtați, în dependență de patologia pe care o aveți.

Fondatoarea companiei Beauty Mama, Parascovia Morari a vorbit despre produsele de nelipsit în caz de naștere cezariană. Astfel că la o maternitate de stat veți avea nevoie de: Camașă pentru sala de naștere/după naștere; Scutece/chiloței de unică folosință; Pelinci de unică folosință; Ciorapi compresivi; Apă în volume mici/gustări; Chiloței cu compresie și talie înaltă; Absorbante; Protectoare WC și Supozitoare cu glicerină. Iar în cazul în care nașteți la o maternitate privată aveți nevoie de Camașă; Ciorapi compresivi; Chiloței cu compresie și talie înaltă și Absorbante. În rețeaua de magazine Beauty Mama găsiți tot ce aveți nevoie pentru maternitate, atât pentru mame, cât și pentru copii, iar consultanții lor știu exact de ce aveți nevoie, întrucât sunt bine instruiți. 

Așa cum este tradiția, la finalul fiecărui eveniment realizat de Odoraș se organizează o tombolă frumoasă cu multe cadouri din partea partenerilor și sponsorilor revistei.

Foto: Sanda Armash
Decor: DecoreTa

Share:

Articole recomandate