Psoriazis: cauze, simptome, tratament
- 2020-06-01
- 9441
Psoriazisul este adeseori considerat „o simplă problemă a pielii”, însă nu este întocmai aşa. De fapt, psoriazisul este o boală cronică autoimună, în majoritatea cazurilor de provenienţă ereditară, care afectează circa 3% din populaţia globului, de regulă între vârstele de 11 şi 45 de ani.
Din păcate, deşi nu este o boală contagioasă, persoanele diagnosticate cu psoriazis sunt frecvent marginalizate şi excluse din societate, fiind discriminate pentru simplul motiv că pielea lor arată altfel decât în mod normal.
Cauzele psoriazisului
Este foarte important să ştiţi cum să evitaţi cauzele care declanşează psoriazisul. De aceea, evitaţi leziunile la nivelul pielii, stresul, stările de agitaţie, infecţiile (cum ar fi amigdalita), anumite medicamente (betablocante, ibuprofen, litiu), expunerea prelungită la soare, alcoolul, fumatul etc.
Oamenii de ştiinţă nu au descoperit nicio legătură între regimul alimentar şi psoriazis, însă există anumite cazuri în care pacienţii declară că evitarea anumitor alimente au dus la ameliorarea simptomelor. Anumite substanţe numite citochine se pare că pot agrava simptomele psoriazisului, iar printre alimentele care pot mări producţia de astfel de compuşi se numără: carnea roşie, laptele, cafeaua, legumele şi fructele de culoare închisă, gălbenuşul de ou, alimentele cu gluten, uleiul de porumb, siropul de fructoză, zahărul, făina, condimentele, alimentele procesate şi fast-food-ul.
Alţi factori de risc în apariţia psoriazisului sunt: fumatul, climatul rece şi uscat, pielea uscată, tratamentul antihipertensiv sau anumite boli mentale.
Tipuri de psoriazis şi simptome
Psoriazisul se poate manifesta în forme uşoare, cu mici zone acoperite de erupţii cutanate, moderate sau severe, când pielea devine inflamată, cu zone roşii acoperite de piele uscată.
Leziunile variază ca aspect, în funcţie de tipul de psoriazis, care poate fi de 5 feluri: cu plăci, gutos, pustular, inversat şi eritrodermic.
Cel mai frecvent întâlnită formă de psoriazis este cea cu plăci, întâlnită în peste 80% din cazurile de psoriazis. Aceasta se manifestă prin porţiuni de piele îngroşată, solzoasă, cu tentă albicioasă, argintie sau roşiatică, ce se pot pot dezvolta pe orice regiune a corpului, în special pe coate, scalp, genunchi şi zona lombară.
Nici unghiile nu sunt ocolite de această afecţiune, peste 50% dintre pacienţi prezentând modificări la nivelul unghiilor de la mâini sau picioare (modificarea culorii normale în gălbui-portocaliu, îndepărtarea de patul unghial).
De asemenea, mai poate fi dezvoltată artrita psoriazică, afecţiune ce se manifestă prin umflarea articulaţiilor şi durere, care duc la îngreunarea sau incapacitatea de folosire a mâinilor. Acest tip de psoriazis poate apărea la orice vârstă, însă cele mai afectate categorii de vârstă sunt cele între 30 şi 50 de ani.
Tratament pentru psoriazis
Foarte des se întâmplă ca simptomele să dispară de la sine, chiar şi fără tratament, după care revin, în funcţie de factorii de risc la care vă expuneţi.
Majoritatea cazurilor de psoriazis sunt forme uşoare, iar tratamentul presupune hidratarea intensă a pielii cu creme şi loţiuni speciale, cum sunt cele pe bază de aloe vera, şampoane, medicamente şi expunerea pe termen scurt la razele soarelui.
Însă, în cazurile severe de psoriazis, tratamentul poate consta în mai multe proceduri indicate de către medicul dermatolog, care uneori pot fi necesare pentru tot restul vieţii.
Remedii pentru psoriazis
Dieta are un rol foarte important în ameliorarea simptomelor de psoriazis, dar, în primul rând, trebuie îndepărtaţi factorii declanşatori sau cei care întreţin boala - stresul psihic, focarele de infecţie, fumatul, alcoolul.
Alimentele indicate în caz de psoriazis sunt cele bogate în antioxidanți, vitamina D şi C şi acizi graşi omega 3.
Se recomandă carnea de curcan, peştele, fructele şi legumele, în special cele cu frunze verzi (broccoli, spanac , varză de bruxelles), ouăle, cerealele integrale, nuci şi seminţe.
Alimentele care ar trebui evitate de bolnavii de psoriazis sunt cărnurile procesate, grăsimea animală şi zahărul.
Rădăcina de brusture şi trifoiul roşu pot fi utile în acest tip de eczemă. De asemenea, levănţica este bună pentru saune sau băi de aburi, combatând inflamaţia şi vindecând pielea iritată.
Sursa: csid.ro; doc-tv.ru