Particule toxice din aerul poluat, descoperite în premieră în creierul și plămânii bebeluşilor nenăscuţi
- 2022-10-10
- 287
Particule prezente în aerul poluat au fost descoperite pentru prima dată în plămânii şi creierele în curs de dezvoltare ale copiilor nenăscuţi, relatează digi24.
Noua cercetare revoluţionară efectuată la Universitatea din Aberdeen, Scoţia, şi la Universitatea din Hasselt, Belgia, stârneşte îngrijorări cu privire la riscul ca poluarea toxică a aerului să afecteze în mod direct dezvoltarea copiilor în perioada intrauterină.
Nanoparticulele (particule fine) numite carbon negru, prezente în aerul poluat, au fost studiate de oamenii de ştiinţă în încercarea de a afla dacă acestea pot putea ajunge la făt. Descoperirile demonstrează nu doar că placenta este expusă la particulele prezente în aerul poluat, ci şi că aceste nanoparticule ajung la făt în perioada intrauterină încă din primul trimestru de sarcină.
Particulele au fost identificate în interiorul organelor în curs de dezvoltare ale fătului, inclusiv în ficat, plămâni şi creier. Carbonul negru este un compus negru al funinginii care este eliberat în aer de motoarele maşinilor, centrale pe bază de cărbune şi alte surse care ard combustibili fosili. Studii anterioare au demonstrat că acest carbon negru a fost descoperit în interiorul placentei, însă nu au existat dovezi solide - până în prezent - conform cărora particulele pot pătrunde prin aceasta ajungând în corpul fătului. Oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi de potenţialele consecinţe ale acestor particule asupra sănătăţii copiilor nenăscuţi.
Sursa foto: digi24.ro