Inflamație locală după vaccinare la copii și cum trebuie să acționeze părinții
- 2018-03-28
- 12218
Unele reacții după ce a fost administrat un vaccin copilului sunt absolut normale, dar în contextul informațiilor vehiculate despre efectele negative ale vaccinurilor părinții se sperie. Am decis să scriem astăzi despre o reacție posibilă după vaccinare – inflamarea locului vaccinării.
Pe forumul portalului tematic copilul.ro, o mămică a scris: „Fetiței mele de trei luni i s-a mărit și s-a înroșit locul unde i s-a făcut vaccinul BCG, arătând ca un coș copt. Vă rog, spuneți-mi din ce cauză si ce este de făcut? Este grav?”.
Răspuns oferit de Alina Pop-Began, medic rezident - anestezie și terapie intensivă:
Vaccinarea BCG este vaccinarea antituberculoasă și se face la nou-născut în primele 4 zile și până la 2 luni de la naștere. Reacțiile postvaccinale normale se descriu prin apariția după 24-48 de ore, în jurul locului unde s-a făcut vaccinul, a unei zone roșietice, care se menține 2-3 zile, după care în 1-3 săptămâni se formează un mic nodul. Acesta crește încă 1-2 săptămâni până la 18-20 mm diametru, după care pielea din centru se subțiază și apare un orificiu prin care se elimină o secreție murdară câteva săptămâni. Apoi apare o crustă care se va elimina cu timpul, lăsând o cicatrice depigmentată. Această reacție este normală și durează aproximativ 3 luni, iar în unele reacții ulcerate poate dura chiar 4-6 luni.
Tratamentul leziunii date de reacția postvaccinală nu este necesar. Dacă supurațiile sunt abundente se poate dezinfecta local cu alcool, fără însă a „stoarce coșul”. Pentru a proteja zona de acțiunea iritantă a săpunului, în timpul dușului se poate aplica o compresă sterilă.
Sursa: copilul.ro
Foto simbol: privivkiinfo.ru