Acerumen

Medic pediatru: Vizitele medicale recomandate în primul an de viață al bebelușului

Medic pediatru: Vizitele medicale recomandate în primul an de viață al bebelușului

Primul an din viața copilului este poate unul dintre cei mai importanți ani, în această perioadă copilul urmând să se adapteze la noul său mediu de viață. De asemenea, în acest interval de timp are loc acomodarea dintre părinți și copil și se administrează cele mai multe vaccinuri, importante pentru imunitatea și sănătatea ulterioară a copilului. Din acest motiv, dar și din multe altele, medicul pediatru trebuie să fie aproape de familie și să aibă o comunicare cât mai bună cu aceasta.

În acest prim an din viața copilului, vizitele la medicul pediatru vor urmări în primul rând creșterea armonioasă a sugarului, respectiv creșterea în greutate, înălțime și a perimetrului cranian. De preferat este că aceste vizite să se efectueze lunar, pentru a urmări elementele specificate mai sus, dar și apariția unor modificări la nivelul pielii, ochilor, articulațiilor, achizițiilor pe care ar trebui să le facă sugarul, precum și depistarea din timp a anumitor boli acute sau cronice.

Dacă nu se reușește realizarea acestor vizite lunar, medicul pediatru, Nicoleta Roxana Maxim ne spune care ar trebui să fie vizitele oarecum obligatorii în primul an de viață al bebelușului.

Prima vizită - la 2 săptămâni de viață

La această vizită, care poate avea loc la medicul pediatru sau neonatolog, se vor urmări: greutatea acumulată până la acel moment (dacă a recuperat scăderea în greutate din maternitate, știindu-se că după naștere, în primele zile, are loc o scădere fiziologică în greutate, scădere care poate merge până la 10 -15% din greutatea nou-născutului și care se recuperează în primele 7-10 zile de la naștere), creșterea în lungime și cea a perimetrului cranian.

În ceea ce privește corpul, se vor căuta eventualele semne din naștere, zone slabe ale peretelui abdominal, se vor verifica urechile, cavitatea bucală, ochii, modul în care s-a vindecat buricul (în cazul în care s-a vindecat și nu a apărut vreo infecție), se vor controla articulațiile și în special articulația șoldului bilateral pentru a depista din timp semnele unei displazii de șold, se vor controla organele genitale externe pentru a depista anumite modificări sau malformații congenitale, se vor observa membrele inferioare pentru a depista diferitele vicii de poziție sau malformații și a indica corectarea lor.

La această vizită se va recomanda vitamina D pentru profilaxia rahitismului, vitamina ce se va administra până la vârsta de 2 ani.

Tot în cadrul acestei prime vizite, se va discuta despre cantitatea de lapte pe care nou-născutul trebuie să o mănânce, programul meselor și programul de somn, despre frecvența și aspectul scaunelor, despre igiena zilnică și despre vaccinurile obligatorii și opționale pe care copilul le poate face în primul an de viață.

A doua vizită - la o lună

În cadrul acestei vizite se va verifica dacă bebelușul s-a dezvoltat în mod armonios și cum s-a adaptat la noul mediu de viață. Vor fi măsurate greutatea, talia, perimetrul cranian și fontanela anterioară. De asemenea se va recomanda efectuarea ecografiei de șold ca și investigație screening, ecografie care se recomandă a fi făcută între 4 și 6 săptămâni de viață și care va depista din timp eventuala displazie de șold.

Se va discuta despre regurgitații sau vărsături, modificări la nivelul pielii, iritații, dermatite atopice, despre existența colicilor și metodele de calmare.

A treia vizită - la 2 luni

În cadrul acestei vizite va avea loc prima vaccinare (exceptându-le pe cele din maternitate) din cadrul calendarului de vaccinări obligatorii, vaccinare în care se va utiliza un vaccin hexavalent pentru hepatita B, poliomielita, difterie, tetanos, pertusis și haemofilus influentzae.

Și în cadrul acestei vizite se va verifica creșterea în greutate, în lungime, creșterea perimetrului cranian, se vor verifica eventualele modificări la nivelul abdomenului (exemplu: hernie ombilicală) și se vor verifica urechile și ochii pentru depistarea anumitor afecțiuni congenitale.

A patra vizită - la 4 luni

În plus față de examinările precedente, la această vizită se va urmări apariția dinților (media de apariție este între 6 și 8 luni, dar există și copii cărora le apar mai devreme), modul în care răspunde la sunete și achizițiile motorii.

Tot la această vârstă copilul va efectua vaccinul specific de 4 luni și vaccinuri opționale dacă părintele a optat pentru ele. Aceste vaccinuri opționale se pot administra concomitent cu vaccinurile obligatorii sau la distanță de o lună de acestea. După vaccinare copilul va fi urmărit pentru depistarea eventualelor reacții adverse.

A cincea vizită -  la 6 luni

La această vizită se va realiza verificarea de rutină și vaccinul obligatoriu de 6 luni. De asemenea, pentru cei ce au început vaccinările opționale, se va completa schema cu dozele corespunzătoare de rotavirus și antipneumococic. Se va vorbi despre achizițiile motorii, despre posibilitatea de a sta în funduleț cu și fără sprijin. Se va discuta despre diversificare (în cazul copiilor alimentați exclusiv la sân, diversificarea începe la 5 luni și jumătate - 6 luni, însă în ceea ce privește copiii alimentați cu formula de lapte sau mixt, această discuție va avea loc la vizita anterioară, deoarece ei vor fi diversificați mai devreme).

Aceasta este și vârsta la care pot apărea primele semne ale anemiei, deoarece depozitele de fier acumulate în timpul sarcinii încep să se epuizeze în lipsa unei alimentații corespunzătoare vârstei. Pentru anumite categorii de copii cum ar fi cei proveniți din mame cu deficit de fier în sarcină, cu hemoragii sau prematurilor, aceste depozite vor fi epuizate mai devreme.

Se va recomanda și un consult oftalmologic de tip screening, dar și un consult de ortopedie pediatrică atunci când copilul va începe să se ridice în picioare și să pășească.

A șasea vizită - la vârsta de 12 luni

La aceasta vârstă are loc vaccinarea cu cele 2 vaccinuri obligatorii din cadrul schemei de imunizare. Se vor recomanda analize de evaluare de 1 an, analize care vor cuprinde testările specifice pentru metabolismul fosfo-calcic, pentru anemie, pentru funcția ficatului și rinichilor.

Se va urmări cum merge în picioare, dacă acesta calcă corect (dacă nu, se recomandă consult de ortopedie pediatrică, în cazul în care nu s-a efectuat până atunci), se vor oferi sfaturi despre îngrijirea dinților, se va urmări cum interacționează cu ceilalți copii, ce sunete produce.

Sursa: reginamaria.ro; foto: tulceanoastra.ro

Adaugă comentariu