Acerumen

Pediatrul Mihai Craiu, despre 4 simptome prin care se manifestă deshidratarea la copii

Pediatrul Mihai Craiu, despre 4 simptome prin care se manifestă deshidratarea la copii

Mulți părinți, în condițiile căldurilor extreme din ultima vreme, s-au confruntat cu întrebarea dacă este cumva deshidratat copilul lor.

Răspunsul poate fi obținut folosind scorul Bailey, așa numita scală de deshidratare acută pentru copii (CDS - Clinical Dehydration Scale).

Cum calculăm?

Sunt 4 grupe de semne și simptome, care sunt notate de la 0 la 2 (zero fiind cel mai bine și 2 fiind cel mai rău).

Dacă scorul obținut este 5, sau mai mare, este o deshidratare severă și este obligatorie evaluarea la medic, pentru a stabili strategia corectă de rehidratare.

Primul parametru este starea generală. Este 0 dacă starea generală e bună, 1 dacă este un copil însetat, agitat, sau discret letargic și 2 dacă starea generală este foarte proastă, copilul este moale, rece și nu răspunde la stimuli.

Al 2-lea parametru este aspectul ochilor. Este 0 dacă ochii arată normal, 1 dacă sunt discret înfundați și 2 dacă sunt foarte înfundați.

Al 3-lea parametru este aspectul limbii. Este 0 dacă este umedă, este 1 dacă saliva este mai vâscoasă și limba este lipicioasă (se vede mai ales la plâns), și 2 dacă este complet uscată.

Ultimul parametru îl reprezintă lacrimile. Este 0 dacă acest copil are lacrimi în cantitate normală, la plâns, este 1 dacă are puține lacrimi și 2 dacă lacrimile sunt absente și ochii încep să devină uscați, fără luciu.

Să aveți o vară liniștită, fără deshidratare, a scris medicul pediatru Mihai Craiu, pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Sursa: facebook.com/ Spitalul Virtual pentru Copii; foto simbol: superbebe.ro

Adaugă comentariu