Odoraș.

Odoraș.

Linex

Purtarea căciuliței în casă – inutilă pentru un copil sănătos

Purtarea căciuliței în casă – inutilă pentru un copil sănătos

Sunt mici, drăgălaşe, unele se strâng cu un şnur sub bărbie şi sunt, de cele mai multe ori, absolut… inutile. Vorbim despre căciulițele create pentru a fi purtate în casă de bebeluș.

Poate că în poze îşi au rostul lor, pentru efect, iar afară, dacă temperatura o cere, în casă, însă, nu există niciun argument pentru ca un bebeluş sănătos şi născut la termen să poarte căciulă. Nici în prima jumătate de an, nici în prima lună şi nici măcar în prima săptămână de viaţă. Nici ziua, nici noaptea şi nici după baie. Asta, bineînţeles, dacă în casă este temperatura recomandată de medici pentru un nou-născut - în jur de 21º C.

Rostul căciuliţelor imediat după naştere

La naştere, copiii ies brusc dintr-un mediu cald, de circa 37,7º C, într-unul mult mai rece. Temperatura corpului le scade astfel cu aproximativ 2 grade, în principal din cauza evaporării lichidului amniotic, dar şi din cauza contactului cu suprafeţe mai reci. De aceea, bebeluşii sunt înfăşaţi imediat după naştere, iar capul le este acoperit cu o căciuliţă. O metodă mult mai eficientă pentru ca nou-născutul să nu piardă brusc căldură ar fi contactul piele pe piele cu mama.

Purtarea căciulii în casă nu e necesară

Totuşi, mulţi bebeluşi continuă să poarte celebrele căciuliţe şi după ce ies din maternitate, în casă, şi asta luni de zile uneori. În spatele acestui obicei stă un mit mai vechi care susţine că cea mai mare pierdere de căldură are loc la nivelului capului. Se spune că circa 40% (sau chiar 80%, susţin unii) din temperatura corpului se poate pierde la acest nivel, mai ales în cazul nou-născuţilor, care au un cap mult mai mare comparativ cu restul corpului. Acesta este însă doar un mit şi tot mai puţini medici sfătuiesc mamele să-şi ţină bebeluşii cu căciulă pe cap şi după primele zile de viaţă.

Copiii sănătoşi, născuţi la termen, nu au nevoie să poarte căciuli pe cap din momentul în care ies din maternitate”, explică Howard Reinstein, pediatru şi purtător de cuvânt al Academiei Americane de Pediatrie, citat de portalul tematic totuldespremame.ro. Deşi este adevărat că bebeluşii nu-şi pot regla temperatura corpului imediat după naştere aşa cum o poate face organismul unui adult, acest lucru nu mai reprezintă o problemă atât de mare după câteva zile de viaţă.

Riscurile căciuliţei în casă

Purtarea căciuliței în casă creşte semnificativ riscul de hipertermie, o condiţie medicală foarte periculoasă. Hipertermia se dezvoltă mult mai rapid la un nou-născut faţă de un adult, deoarece micuţii au o capacitate scăzută de a pierde căldură. De aceea, dacă bebeluşul este prea gros îmbrăcat şi e ţinut cu căciulă pe cap în casă, lucrurile pot degenera repede. Mai mult, purtarea unei căciuli noaptea creşte riscul de asfixiere a copilului, dar şi riscul Sindromului morţii subite la sugar. Iar după băiţă, este suficient să ştergi blând capul bebeluşului cu un prosop mai moale pentru a-i usca părul.

 

Foto simbol: youtube.com

Share:

Articole recomandate