Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Limba zmeurie, un simptom care apare în bolile acute la copii

Limba zmeurie, un simptom care apare în bolile acute la copii

Limba zmeurie este frecvent întâlnită în unele boli acute ale căii aeriene la copil, dar nu numai. De multe ori, acest aspect apare in faringita streptococică, adică în acele cazuri unde există o infecție acută cu streptococ beta-hemolitic la nivelul amigdalelor si faringelui acelui copil. 

Când o persoană are limba zmeurie, înseamnă că acest organ este roșu, umflat, mărit și cu papilele gustative în relief. Limba se poate simți dureroasă la atingere și poate fi însoțită și de alte simptome, care indică din ce motiv a apărut această problemă de sănătate. Printre bolile care pot provoca limba zmeurie se numără boala Kawasaki, unele alergii, scarlatina, sindromul șocului toxic sau o carență de vitamine.

Uneori, limba zmeurie se confundă cu glosita, însă e bine de știut că există diferențe cheie între cele două afecțiuni. Glosita este un proces inflamator care afectează limba, aceasta devenind roșie, lucioasă și umflată. Pe o limbă sănătoasă se observă acele umflături minuscule numite papile, în schimb, la o persoană cu glosită, acestea nu mai sunt vizibile, deoarece limba devine netedă la suprafață. În cazul limbii zmeurii, acest organ arată ca o căpșună, papilele gustative având un aspect umflat și observându-se foarte bine la suprafața limbii.

Boala Kawasaki

Boala Kawasaki este rară, mai frecventă la copii, dar poate apărea la orice vârstă. Semnul principal al acestei afecțiuni este reprezentat de arterele inflamate. Simptomele mai vizibile ale bolii includ febra mare, eczema, ochii roșii, iritați, din care se poate scurge un lichid mai gros, descuamarea pielii, buzele crăpate, umflarea la nivelul mâinilor și al picioarelor.

Unele alergii

Alergiile la alimente și medicamente pot provoca o varietate de simptome, inclusiv limba zmeurie. Aceste tipuri de alergii sunt însoțite, de asemenea, de alte simptome, cum ar fi mâncărimi, ochi apoși, eczemă, respirație dificilă. În cazurile severe, o alergie poate pune viața în pericol.

Faringita streptococică

Acest tip de faringită acută este cauzat de streptococul beta-hemolitic de grup A, fiind mai frecvent în rândul copiilor între 5 și 15 ani, precum și în rândul părinților acestor copii. Simptomele obișnuite sunt durerea în gât, dificultatea de a înghiți și febra. Pacientul cu faringită streptococică prezintă eritem faringian și amigdalian, hipertrofie amigdaliană, peteșii palatine și limfadenopatie cervicală anterioară. Persoanele bolnave pot prezenta, de asemenea, o erupție scarlatiniformă.

Scarlatina

Scarlatina este o infecție bacteriană care se poate dezvolta atunci când o persoană are streptococ. Categoria de vârstă la care boala apare cel mai frecvent e reprezentată de copiii cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani. Pe lângă limba zmeurie, scarlatina poate provoca o erupție roșie care acoperă cea mai mare parte a corpului, zone de un roșu aprins în pliurile pielii, roșeață la nivelul feței, febră mare, durere în gât și durere de cap.

Sindromul șocului toxic

Sindromul șocului toxic este o complicație rară, asociată cu utilizarea tampoanelor interne în timpul menstruației. Contrar credinței populare, faptul că un tampon este ținut în vagin o perioadă mai lungă de timp nu provoacă sindromul șocului toxic. Acesta este de obicei cauzat de infecția cu bacteria Staphylococcus aureus, dar poate fi provocat și de aceeași specie bacteriană din grupul A care provoacă scarlatină. Un studiu din 2011 a arătat că tampoanele sintetice, cu putere de absorbție foarte mare, au facilitat răspândirea infecției bacteriene.

În afară de limba zmeurie, sindromul șocului toxic poate duce la apariția bruscă a unor simptome precum febră mare, durere de cap, durere în gât, greaţă, vărsături, diaree. Dacă o femeie care folosește un tampon intern se confruntă cu aceste simtome și suspectează că poate avea sindromul șocului toxic, ar trebui să solicite tratament de urgență, deoarece afecțiunea poate pune viața în pericol.

Carența de vitamina B12

Lipsa vitaminei B12 poate avea ca simptom și limba zmeurie. Alte simptome ale acestei carențe includ oboseala, slăbiciunea, glosita, amorțeala sau furnicăturile și probleme de memorie.

Ce complicații poate avea limba zmeurie?

Limba zmeurie poate fi dureroasă, iar persoana o poate mușca din greșeală, deoarece este mai mare decât în mod normal. De asemenea, este posibil ca pacientul să aibă dificultăți de mestecare și înghițire din cauza limbii umflate. Cu toate acestea, mai importantă este cauza apariției limbii zmeurii, deoarece bolile care o provoacă pot duce la complicații grave. 

Boala Kawasaki netratată poate duce la inflamația arterelor pe termen lung, iar scarlatina poate duce la febră reumatică. La rândul ei, aceasta poate provoca inflamații în inimă, creier, articulații și piele. În unele cazuri, poate duce, de asemenea, la boli de rinichi și infecții severe ale urechii. Dacă nu este tratat rapid, sindromul de șoc toxic poate duce la deteriorarea organelor și în cele din urmă la deces.

Când trebuie contactat medicul?

Dacă o persoană dezvoltă limbă zmeurie, e indicat să meargă la un consult medical. Unele probleme de sănătate care cauzează limba zmeurie nu sunt întotdeauna grave la început (de exemplu, lipsa de vitamina B12 poate fi tratată destul de ușor), însă altele pot pune viața în pericol (alergiile severe sau sindromul de șoc toxic).

Dacă o persoană crede că are sindrom de șoc toxic sau o reacție alergică acută severă, trebuie să solicite ajutor medical de urgență. Reacția alergică gravă se numește anafilaxie, care poate evolua către șoc anafilactic. Alte simptome includ umflarea feței și a gâtului, probleme de respirație, dureri în piept, ritm cardiac rapid și tensiune arterială scăzută.

Cum se tratează limba zmeurie?

Tratamentul va ținti cauzele subiacente care au provocat limba zmeurie.

În cazul bolii Kawasaki, se crede că aspirina ajută la reducerea inflamației arterelor. Administrarea intravenoasă a unei proteine care susține sistemul imunitar ajută la reducerea riscului de deteriorare a arterelor.

În caz de faringită streptococică sau de scarlatină, tratamentul se face cu antibiotice. Iar dacă limba zmeurie este provocată de sindromul șocului toxic, acesta este tratat cu antibiotice, fluide intravenoase și alte terapii pe bază de medicamente pentru stabilizarea tensiunii arteriale.

Dacă limba zmeurie este cauzată de alergii, șocul anafilactic este de obicei tratat cu o injecție de epinefrină, glucocorticoid intravenos și antihistaminic intravenos. Lipsa de vitamina B12 se tratează cu suplimente alimentare, modificări dietetice sau, eventual, la recomandarea medicului, o injecție cu vitamine.

Sursa: doc.ro

 

Share:

Articole recomandate