Odoraș.

Odoraș.

Linex

Vitamina E – cum recunoști deficitul și unde o găsești

Vitamina E – cum recunoști deficitul și unde o găsești

Vitamina E are rol antioxidant în organism. Se găseşte în ulei de floarea-soarelui, ulei de măsline şi alte tipuri de ulei vegetal, dar şi în seminţe sau nuci. În cazul unor boli, se poate instala chiar deficit. Răzvan Vasilescu, medic primar Diabet, nutriţie şi boli metabolice a oferit mai multe informații utile despre Vitamina E.

Principalele surse de vitamina E sunt uleiurile vegetale, nucile, seminţele şi legumele cu frunze verzi. Deficitul de vitamina E se ȋntâlneşte rar, chiar la subiecţii cu aport scăzut, deoarece în organism există rezerve crescute” spune dr. Vasilescu.

Un nivel scăzut de vitamina E se poate manifesta astfel:

Slăbiciune musculară – vitamina E este esențială pentru buna funcționare a sistemului nervos central. Această vitamină face parte din categoria principalilor antioxidanți din organism, ceea ce înseamnă că deficitul va cauza stres oxidativ, ce poate determina apariția slăbiciunii musculare.

Dificultăți de coordonare – deficitul de vitamina E poate afecta buna funcționare a unor neuroni, împiedicând transmiterea unor semnale.

Furnicături și amorțeli – daunele aduse terminațiilor nervoase pot cauza neuropatie periferică.

Deteriorarea vederii – deficitul de vitamina E slăbește receptorii de lumină de la nivelul retinei și a unor celule oculare.

Probleme ale sistemului imunitar – unele studii sugerează faptul că lipsa de vitamina E poate înhiba celulele sistemului imunitar.

Există mai multe cauze pentru care se instalează deficitul de vitamina E:

Moștenirea genetică – deficitul de vitamina E se poate moșteni din familie. Există unele afecțiuni genetice ce afectează nivelul de vitamina E din organism.

Unele afecțiuni – deficitul de vitamina E poate să apară și din cauza unei afecțiuni care impiedică procesul de absorbție a vitaminei E în grăsimi. Printre aceste afectiuni se numără:

Pancreatita cronică

Boala celiacă

Fibroza chistică

Deficitul de vitamina E poate, de asemenea, să apară la nou-născuți sau la copiii născuți prematur, care nu au greutatea normală. Copiii născuti prematur sunt în mod deosebiti expuși deficitului de vitamina E din cauza că sistemul digestiv al acestora nu este dezvoltat cum trebuie și poate impiedica absorbția de vitamina E.

 

Sursa: csid.ro; doc.ro

Share:

Articole recomandate