Cum convingem copilul să aibă obiceiuri alimentare sănătoase

Cum convingem copilul să aibă obiceiuri alimentare sănătoase

Fiecare copil trebuie să aibă un regim alimentar echilibrat, care va conţine o varietate de produse alimentare pentru a satisface necesitățile organismului. De multe ori părinții întâmpină dificultăți în formarea obiceiurilor alimentare sănătoase la copii. Cum  convingem copilul să se apere de invazia mâncărilor nesănătoase? Iată câteva sfaturi de la specialista în parenting din România, Urania Cremene.

1. Nu vorbi despre mâncare sănătoasă, ci alege să vorbești despre alimente hrănitoare și alimente total nehrănitoare. Explică copilului că unele alimente sunt doar gustoase, ne păcălesc gustul, dar nu aduc nici o contribuție organismului.

2. Așează masa într-un loc plăcut, este important ca mesele în familie să se petreacă împreună și să nu aveți în timpul mesei discuții în contradictoriu.

3. Nu certa copilul la masă, trebuie să-i placă să fie acolo, împreună cu fiecare membru al familiei.

4. Pune mâncarea în farfurii diverse, în așa fel încât copilul să poată să aleagă și să guste. Gustul copilului se modifică în timp, și dacă acum nu îi place spanacul, s-ar putea ca peste două-trei săptămâni să-i placă. Nu renunța, lasă-l sa aleagă el ce să guste, dacă îi pui tu în farfurie, va simți că nu are nici o alegere de făcut.

5. Încurajează copilul să mănânce singur, cât de devreme posibil, pentru că în momentul în care copilul mănâncă singur simte că controlează acest aspect și oferă o mai mare importanță alimentelor pe care le consumă.

6. Lasă-l să se ridice de la masă când nu mai vrea să mănânce. Pe parcurs, copilul va învăța exact cât să mănânce în așa fel încât să nu i se facă foame peste o altă jumătate de oră. Iar pentru ca acest sfat să funcționeze, există un element important - nu îi mai da gustări între mese, mai exact fără covrigi, biscuiți sau pufuleți.

7. Stabilește reguli cu privire la dulciuri și alimente nesănătoase, explică copilului cât de mult dăunează organismului unele alimente și de ce le veți mânca mai rar.

Și cel mai important, nu uita, tu ești un model pentru copil, dacă în farfuria ta se regăsește pizza, nu vei putea să-i oferi copilului tău broccoli. Dacă vrei copilul tău să mănânce sănătos, este important și tu să faci pași în această direcție.

 

Sursa: youtube.com/ urania cremene; foto: sarahremmer.com

Adaugă comentariu

Închide