Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Medic nutriționist: Conservarea este una dintre cele mai bune metode de păstrare a alimentelor

Medic nutriționist: Conservarea este una dintre cele mai bune metode de păstrare a alimentelor

O conservă corect preparată are un termen de garanţie îndelungat – între doi şi patru ani, consideră medicul nutriționist din România, Mihaela Bilic. Odată desfăcută însă, conserva trebuie păstrată la rece şi consumată în maximum o zi sau două.

Valoarea nutritivă a alimentelor din conserve este foarte puţin modificată în comparaţie cu cea a produselor proaspete, fiind influenţată de cele mai multe ori în bine:

glucidele – digerabilitatea amidonului este ameliorată, iar fibrele insolubile (celuloza) modificate minim

lipidele – calitățile lor rămân neschimbate

proteinele – există pierderi inevitabile, minime, ale anumitor aminoacizi foarte sensibili la căldură

mineralele – pierderea este inferioară celei rezultate prin gătitul clasic și, în cel mai rău caz, trec în lichidul din conservă, care trebuie consumat în totalitate

vitaminele – paradoxal, în conserve există o cantitate mai mare de vitamine decât găsim în produsele proaspete cumpărate din supermarket.

Conservele sunt sănătoase deoarece:

  • fructele și legumele sunt conservate imediat după ce au fost culese, evitându-se astfel pierderea de vitamina C prin depozitare (conținutul de vitamina C scade la jumătate după 48-72 ore de la recoltare)
  • vitaminele sensibile la căldură (vitamina B1, vitamina C) vor fi mai afectate de gătitul clasic, prelungit, decât de sterilizarea industrială la temperaturi înalte, de scurtă durată
  • vitaminele hidrosolubile (grupul B, vitamina C) difuzează limitat deoarece cantitatea de lichid din conservă este mică față de oala de apă pe care am folosi-o la domiciliu.

Tehnicile actuale de conservare permit păstrarea vitaminei C în proporție de 50% în legume și 90% în fructe; pierderea de vitamină B1 este de numai 25-45% față de 75-80% cât dispare prin gătitul clasic. Lichidul din conserve, bogat în vitamine și minerale, trebuie și el consumat.

Sursa: mihaelabilic.ro; foto simbol: media.paruvendu.fr

 

Share:

Articole recomandate