Medic nutriționist: Conservarea este una dintre cele mai bune metode de păstrare a alimentelor
- 2019-03-28
- 3026
O conservă corect preparată are un termen de garanţie îndelungat – între doi şi patru ani, consideră medicul nutriționist din România, Mihaela Bilic. Odată desfăcută însă, conserva trebuie păstrată la rece şi consumată în maximum o zi sau două.
Valoarea nutritivă a alimentelor din conserve este foarte puţin modificată în comparaţie cu cea a produselor proaspete, fiind influenţată de cele mai multe ori în bine:
glucidele – digerabilitatea amidonului este ameliorată, iar fibrele insolubile (celuloza) modificate minim
lipidele – calitățile lor rămân neschimbate
proteinele – există pierderi inevitabile, minime, ale anumitor aminoacizi foarte sensibili la căldură
mineralele – pierderea este inferioară celei rezultate prin gătitul clasic și, în cel mai rău caz, trec în lichidul din conservă, care trebuie consumat în totalitate
vitaminele – paradoxal, în conserve există o cantitate mai mare de vitamine decât găsim în produsele proaspete cumpărate din supermarket.
Conservele sunt sănătoase deoarece:
- fructele și legumele sunt conservate imediat după ce au fost culese, evitându-se astfel pierderea de vitamina C prin depozitare (conținutul de vitamina C scade la jumătate după 48-72 ore de la recoltare)
- vitaminele sensibile la căldură (vitamina B1, vitamina C) vor fi mai afectate de gătitul clasic, prelungit, decât de sterilizarea industrială la temperaturi înalte, de scurtă durată
- vitaminele hidrosolubile (grupul B, vitamina C) difuzează limitat deoarece cantitatea de lichid din conservă este mică față de oala de apă pe care am folosi-o la domiciliu.
Tehnicile actuale de conservare permit păstrarea vitaminei C în proporție de 50% în legume și 90% în fructe; pierderea de vitamină B1 este de numai 25-45% față de 75-80% cât dispare prin gătitul clasic. Lichidul din conserve, bogat în vitamine și minerale, trebuie și el consumat.
Sursa: mihaelabilic.ro; foto simbol: media.paruvendu.fr