Gogoşile din comerţ, tot mai des dorite de copii, ne îngrașă cu 1,5 kg lunar dacă sunt consumate zilnic
- 2019-09-04
- 2642
Din ce în ce mai des observăm gogoşi americane la supermarketuri, în pieţe, în parcuri. Copiii sunt atraşi de ele şi fac chiar crize de furie dacă nu primesc. Experții Asociaţiei Pro Consumatori din România au studiat 20 de tipuri de gogoşi ce se vând în supermarketuri şi hipermarketuri. Iată câteva concluzii:
- gogoşile din aluat congelat mustesc de chimicale
- o gogoaşă din aluat congelat conţine până la 14 chimicale
- gogoşi cu aromă de lapte
- gogoşile conţin grăsimi trans peste limitele de siguranţă
- gogoşi din aluat congelat colorate cu dioxid de titan
- gogoşi glazurate cu carmin
- 28 de aditivi alimentari descoperiţi în gogoşile analizate
- o gogoaşă conţine până la 5 linguriţe de zahăr
- o gogoaşă consumată zilnic timp de 30 de zile modifică greutatea corporală cu 1,5 kg.
„Acest produs fabricat din aluat congelat nu are nimic în comun cu cel tradiţional realizat din aluat plămădit în aceeaşi zi. Reţeta gogoşilor tradiţionale conţine făină, lapte/apă, gălbenuş de ouă, ulei de floarea soarelui, zahăr, drojdie şi sare. Din păcate, gogoşile comercializate în supermarketuri constituie gustarea sau micul dejun al multor adulţi, însă, puţini dintre aceştia cunosc faptul că aceste gogoşi au o încărcătură chimică foarte mare, constituită din conservanţi, coloranţi, acidifianţi, emulsifianţi şi arome sintetice” a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC.
Gogoşile sunt produse hipercalorice, cu un conţinut ridicat de grăsimi trans şi zahăr sub diverse forme, fapt care nu le recomandă să facă parte din alimentaţia femeilor însărcinate şi a celor care suferă de boli cardiovasculare, renale şi sindrom metabolic.
Sursa: csid.ro; 1000.menu