10 moduri sănătoase de a-ți ajuta copilul să-și gestioneze furia
- 2023-05-29
- 1512
Crizele de furie sunt des întâlnite la copiii cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani. La această vârstă, cei mici nu au capacitatea să-și exprime frustrările și emoțiile prin cuvinte, așa că își arată emoțiile prin țipete și lovituri.
În astfel de situații este important ca tu, în calitate de părinte, să-ți ajuți prichindelul să-și exprime aceste emoții într-un mod sănătos. Există câteva trucuri care funcționează. Iată despre ce este vorba:
Dacă micuțul tău plânge, pune-i muzică
Muzica îi poate calma copilului sistemul nervos. În plus, muzica i-ar putea schimba starea de spirit și i-ar putea scădea ritmul cardiac și respirator, ceea ce îl poate calma în mod natural.
Încurajează-l să vorbească, în loc să plângă sau să țipe
Încurajează copilul să folosească cuvinte pentru a-și exprima emoțiile și să vorbească despre sentimentele lui. Când micuțul tău începe să țipe sau să plângă atunci când îți spune ceva care îl supără, corectează-l cu calm și roagă-l să-și folosească cuvintele, pentru a transmite mesajul clar. Îi poți spune: „Nu te pot înțelege când plângi. Folosește-ți cuvintele ca să te pot înțelege, ok?”
Ascultă-ți copilul să răspunde-i atunci când vorbește cu tine
Empatizează cu copilul și arată-i că îl înțelegi. Oferă-i timpul necesar să-și pună sentimentele în cuvinte. Ascultă ceea ce spune și răspunde-i cu amabilitate, astfel încât să știe că îl înțelegi. Încearcă să-i spui lucruri precum: „Trebuie să te fi supărat”, „Ți-au fost rănite sentimentele?” sau „Trebuie să fie frustrant, nu-i așa?”
Oferă-i o modalitate sănătoasă de a se elibera
Încurajează copilul să alerge sau să deseneze, pentru a-și elibera furia. S-ar putea să nu fie un lucru nou pentru tine, însă copiii mici au o energie infinită. De cele mai multe ori, atunci când copilul este furios, cel mai indicat lucru este să nu te lupți cu el, ci să îl redirecționezi către o altă activitate. Există tot felul de moduri prin care poți să-l faci pe copilul tău să-și concentreze energia pe altceva. Fii creativă!
Amenajează o zonă de joacă specială pentru el
Pune-i copilului la dispoziție o zonă separată pentru a se juca și a explora. Este posibil ca un cel mic să nu înțeleagă sau să se enerveze când există lucruri în casă pe care nu le poate atinge sau cu care nu se poate juca. Amenajează-i copilului o zonă cu jucării cu care se poate juca cât timp își dorește.
De exemplu, dacă nu vrei ca micuțul tău să scoată cărțile din bibliotecă, așează unele dintre cărțile lui preferate într-o zonă de joacă, astfel încât să le poată scoate, să se joace cu ele sau să le răsfoiască cât de mult dorește.
Identifică ce anume declanșează crizele de furie ale copilului tău
Dacă poți identifica problema, poți evita crizele viitoare. Fii atentă la ceea ce pare să-l supere pe micuțul tău. De exemplu, dacă copilul tău preferă să folosească o anumită ceașcă și se supără când încerci să îi oferi una diferită, încearcă să te asiguri că cea care îi place este disponibilă atunci când are nevoie de ea.
Vorbește cu copilul despre regulile casei
Dacă îi vorbești des copilului despre regulile casei, există mai multe șanse ca el să le urmeze. Nu aștepta până ce micuțul tău încalcă o regulă pentru a-i vorbi despre ea. În schimb, discută cu calm, astfel încât el să primească mesajul clar. Folosește un limbaj pozitiv pentru a spune lucruri precum: „Uite, o pisică! Ține minte, nu tragem de coada unei pisici, da? Pentru că o putem răni.”
Laudă-ți copilul când se comportă frumos
Este important să-ți lauzi copilul atunci când se comportă frumos, pentru că îl motivezi să continue să se comporte în acest fel. Laudele îl vor face pe cel mic să zâmbească și îi va plăcea să primească toată atenția. Dacă micuțul tău împarte o jucărie cu frățiorul lui sau un alt copil, spune-i: „Foarte frumos din partea ta! Ai făcut o treabă bună!"
Asigură-te că micuțul tău se obihnește suficient
Copiii mici tind să-și piardă cumpătul dacă sunt obosiți. Asigură-te că micuțul tău se odihnește suficient, atât ziua, cât și noaptea.
Controlează-ți propriul temperament
Este complet normal și natural să ai frustrări, dar este important ca micuțul tău să vadă că îți gestionezi frustrările într-un mod calm și matur. Dacă ești supărată pe copilul tău sau pe oricine altcineva, exprimă-ți supărarea folosind cuvinte frumoase. Nu țipa sau nu trânti, pentru că micuțul tău te poate imita.
Acest lucru este valabil și pentru activitățile de zi cu zi. Dacă cineva te supără în trafic, nu țipa și nu folosi cuvinte urâte.