Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

4 cele mai mari greșeli pe care le facem noi, părinții, distrugând încrederea în sine a copiilor

4 cele mai mari greșeli pe care le facem noi, părinții, distrugând încrederea în sine a copiilor

Fiecare părinte își dorește ca ai lui copii să se simtă bine cu ei înșiși – și cu un motiv întemeiat. Studiile au arătat că acei copii încrezători în propriile forțe resimt mai puțină anxietate și performează mult mai bine la școală, reușind să își construiască, în același timp, relații mai sănătoase când devin adulți.

Cu toate acestea, mulți dintre noi, părinții, facem involuntar greșeli care distrug încrederea în sine a copiilor. Iată cele mai mari greșeli, conform psihoterapeuților:

1. Nu îi responsabilizăm suficient:

Deși tindem să credem că treburile ne vor îngreuna copiii și le vor crește nivelul de stres, treburile din gospodărie îi vor ajuta să devină cetățeni mai responsabili. Îndeplinirea unor sarcini adecvate vârstei îi va ajuta să se simtă utili, le va da un sentiment de satisfacție.  

2. Încercăm să prevenim greșelile pe care le-ar putea face

Este greu să-ți vezi copilul că eșuează, este respins sau încurcă ceva. Când se întâmplă acest lucru, mulți dintre noi ne grăbim să salvăm copiii înainte de a cădea. Dar, împiedicându-i să facă greșeli, le răpim oportunitatea de a învăța cum să se redreseze.

Indiferent dacă copilul dumneavoastră își uită ghetele înainte de un meci mare de fotbal sau dacă răspunde greșit la testul de matematică, greșelile pot fi cel mai mare profesor al vieții. Fiecare este o oportunitate pentru ei de a-și construi puterea mentală de care au nevoie pentru a face mai bine data viitoare.

3. Îi protejăm de emoțiile negative

Este tentant să-ți înveselești copiii când sunt triști sau să-i calmezi când sunt supărați. Dar modul în care reacționăm la emoțiile copiilor noștri are un impact mare asupra dezvoltării inteligenței lor emoționale și a stimei de sine.

E important să ne ajutăm copiii să identifice ceea ce le declanșează emoțiile și să îi învățăm cum să se autoregleze. Se recomandă să creăm un cadru care să îi ajute să explice cum se simt, astfel încât să le fie mai ușor să se ocupe de acele emoții într-un mod adecvat din punct de vedere social, în viitor.

4. Aprobarea mentalității de victimă

A spune lucruri precum „nu ne putem permite pantofi noi ca ceilalți copii pentru că venim dintr-un mediu sărac” îi întărește copilului ideea că majoritatea circumstanțelor vieții sunt în afara controlului său. Copiii care își recunosc alegerile în viață se simt mai încrezători în capacitatea lor de a-și crea un viitor mai bun.

În loc să le permitem copiilor să își exagereze nenorocirile, e bine să îi încurajăm să ia măsuri pozitive (de exemplu, amenajarea unui stand de limonadă, astfel încât să poată economisi pentru a cumpăra lucrurile de care doresc sau de care au nevoie). Copiii care își recunosc alegerile în viață se simt mai încrezători în capacitatea lor de a-și crea un viitor mai bun.

Share:

Articole recomandate