5 povești scurte cu tâlc pentru copii

5 povești scurte cu tâlc pentru copii

Poveștile sunt o sursă minunată de educație pentru pici. Așa că alegeți povestioarele cu tâlc pentru a le transmite odorașilor o anumită învățătură. Vedeți mai jos 5 povești scurte, care vă pot părea naive, dar copiilor le pot oferi o morală interesantă.

 

Copacul cu ace

Au fost odată doi fraţi ce trăiau la marginea unei păduri. Fratele cel mare era foarte răutăcios cu cel mic şi a mâncat toată mâncarea şi i-a luat şi hainele cele bune. Într-o zi acesta s-a dus în pădure să adune lemne de foc. Acolo a dat peste un copac magic. Copacul i-a spus: „Dacă nu-mi tai crengile, om bun, îţi voi da toate merele mele de aur”. Tânărul s-a învoit, dar a fost nemulţumit de numărul de mere primite. S-a enervat şi a decis să taie copacul dacă nu-i dă mai multe. Copacul a aruncat peste el multe ace şi l-a doborât. Fratele cel mic s-a îngrijorat şi a pornit în căutarea fratelui său. Acesta a scos toate acele din corpul fratelui mai mare. Fratele cel mare și-a cerut iertare, iar copacul i-a dat mai multe mere decât ar fi visat vreodată pentru că a văzut că s-a schimbat.

Morala: oamenii buni sunt mereu răsplătiţi

 

 „Câte ciori sunt în oraş?”

Sultanul Akbar a pus o întrebare la care curtenii nu au putut răspunde. Pe când lumea se gândea la un răspuns a venit şi Birbal care a întrebat ce s-a întâmplat. Aceştia i-au spus întrebarea: „Câte ciori sunt în oraş?

Birbal s-a dus la Akbar şi i-a spus că sunt douăzeci şi una de mii cinci sute douăzeci şi trei. Când Sultanul a întrebat de unde ştie răspunsul, Birbal a spus: „Cere-le oamenilor tăi să numere. Dacă sunt mai multe înseamnă că rudele ciorilor au venit în vizită”. Mulţumit de răspuns, Akbar i-a dăruit lui Birbal un rubin şi un şirag de perle.

Morala: Explicaţia e la fel de importantă ca răspunsul.

 

Atingerea de aur

Este povestea unui om lacom care a întâlnit o zână captivă între câteva crengi. Bucuros că poate câştiga a cerut ceva în schimbul ajutorului şi anume, ca tot ce atinge să se transforme în aur. S-a dus repede acasă unde fata lui a alergat să îl îmbrăţişeze. Cum a atins-o, aceasta s-a transformat în aur. Şi-a dat seama de nebunia lui şi de atunci a rătăcit tot restul vieţii căutând zâna.

Morala: Lăcomia nu aduce lucruri bune.

 

Lăptăreasa

Patty lăptăreasa a muls vaca şi a obţinut două găleţi de lapte. A vrut să meargă la piaţă să-l vândă. Pe drum a început să se gândească câți bani va câştiga.

Odată ce o să am bani, cumpăr o găină, aceasta va face ouă şi pui. Ouăle le pot vinde. O să-mi cumpăr o casă ce-i va face invidioşi pe toţi. Pe când gândea asta Patty a vărsat găleţile cu lapte.

Morala: nu vinde pielea ursului din pădure.

 

Trandafirul îngâmfat

A fost odată un trandafir tare mândru de felul în care arăta. Era totuşi tare necăjit că lângă el creştea un cactus urât. În fiecare zi îl insulta pe cactus, dar acesta nu răspundea. Într-o vară, puţul din grădină a secat şi nu mai era apă pentru flori. Trandafirul a început să se vestejească. Atunci i-a cerut cactusului apă, iar acesta i-a dat şi așa au devenit prieteni.

Morala: Nu judeca după aparenţe.

 

Sursa: totuldespremame.ro; foma.ru

Adaugă comentariu