Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

7 argumente de ce educația în Finlanda este cea mai bună din lume

7 argumente de ce educația în Finlanda este cea mai bună din lume

Așa cum se apropie începutul unui nou an școlar, am decis să vă prezentăm un sistem educațional considerat printre cele mai bune din lume – cel din Finlanda.

1. În Finlanda copiii beneficiază de studii gratuite, dar cu adevărat gratuite, care includ și rechizitele, și hrana, și transportul etc. Totodată, în școlile finlandeze fiecare elev este tratat individual – dacă un elev nu reușește la un obiect, atunci profesorul face ore individuale cu el. De asemenea, dacă unui elev nu-i este interesant un anumit obiect, la lecții poate face ceea ce-i trezește un interes mai mare – să citească sau să coase.

2. În școlile finlandeze notele și le cunosc doar elevii. Până în clasa a 3-a note nu se pun deloc, iar din a 3-a până în a 7-a notele se menționează doar verbal de către profesor. Totodată, doar elevul își cunoaște nota, acestea nu se fac publice, și au ca scop doar să stimuleze copiii.

3. Copiii finlandezi nu sunt obligați să poarte uniformă la școală, mai mult chiar, ei pot îmbrăca orice le permite să se simtă comod – chiar și pijama. Totodată, în școlile din Finlanda elevii nu stau în bancă, ci se pot întinde pe canapele speciale sau chiar pe covor. În perioada caldă a anului toate lecțiile au loc în aer liber, copiii așezându-se pe iarbă sau pe niște banchete amenajate.

4. Temele pentru acasă sunt foarte scurte, dar interesante. Examenele practic lipsesc. Profesorii finlandezi consideră că pentru copil e mai bine să petreacă timpul cu familia decât făcând teme. Astfel, elevii primesc foarte puțină muncă pentru acasă, dar neapărat ceva interesant, spre exemplu pentru lecția de istorie li se propune să facă un interviu cu bunica lor ca să afle cum era viața cu 50 de ani în urmă. De asemenea, în Finlanda nu sunt examene, căci se consideră că elevii trebuie pregătiți pentru viață, nu pentru a susține diverse teste. Există un singur test, la 16 ani, când elevul trece în clasele mari.

5. În școlile finlandeze copiii învață doar ceea ce le va prinde bine în viață. Spre exemplu elevii au ore de înot la care învață inclusiv care sunt semnele că un om se îneacă. Iar la orele de educație tehnologică toți elevii, indiferent de sex, învață a găti, a coase, a repara anumite lucruri.

6. În Finlanda toate școlile sunt egale, nu există de elită sau bugetare, iar părinții aleg școala cea mai apropiată de locuință. Profesorii sunt foarte bine pregătiți, iar profesia de învățător este una dintre cele mai dorite – în concurs se înscriu cel puțin 10 candidați pentru o funcție vacantă.

7. Copiii își aleg singuri meniul pentru prânzul de la școală, iar profesorii deseori le organizează „petreceri” după care elevii rămân să înnopteze în școală. Fiecare școală își publică meniul prânzurilor pentru o lună înainte, iar elevii își pot alege online ceea ce vor să mănânce. Sunt luate în calcul toate tipurile de regimuri alimentare, inclusiv pentru vegetarieni. De asemenea, profesorii le organizează deseori elevilor un fel de petreceri la care se uită împreună filme, dansează sau au jocuri de societate. După aceasta elevii rămân să doarmă la școală, în sacii de dormit aduși de acasă. Astfel de momente îi fac să îndrăgească și mai mult instituția în care învață.

 

Informații: adme.ru

Foto: depositphotos.com; pikabu.com; eastnews.com

Share:

Articole recomandate