Câteva metode și sfaturi pentru dezvoltarea limbajului copilului
- 2018-07-12
- 7274
Părinții își pot ajuta copilul și îl pot încuraja să înceapă a vorbi. La drept vorbind, părinții sunt unicii „învățători” în acest proces. Așa că îi sfătuim să se înarmeze cu oleacă de răbdare, dar și să pună în aplicare imaginația pentru a-l face pe cel mic să vorbească mult și bine.
Nu îi mai vorbi ca unui bebeluș. Nu mai este nevoie să-i vorbești ca unui bebeluș de vreme ce el acordă atenție cuvintelor pe care le aude și face asocieri între ele.
Nu te complica. Atunci când vorbești cu el, încearcă să folosești cuvinte și propoziții simple pentru a nu-i crea confuzie.
Fii un povestitor. Vorbește cu copilul despre ce se întâmplă în jur, exprimă verbal orice semne non-verbale prezentate de copil.
Ascultă cu atenție și răspunde-i la întrebări. La început, cuvintele copilului vor fi mai greu de înțeles, uneori nici nu e clar dacă vorbește sau doar mormăie ceva. Însă dacă dai dovadă de răbdare și asculți cu atenție cu timpul vei începe să te prinzi ce vrea de fapt să zică. Și e foarte important mereu să-i răspunzi, căci lipsa de reacție îl inhibă.
Ai răbdare! Fiecare copil are ritmul sau de învățare, așa că dacă ți se pare ca al tău are limbajul mai puțin dezvoltat, nu înseamnă neapărat că ceva nu este în regula, deci continuă să-i vorbești. Poți să te consulți cu pediatrul despre eventuale întârzieri în dezvoltarea limbajului pentru ca el să verifice cauza (cum ar fi o problemă de auz) sau să te îndrume la un specialist care ajută copiii să învețe să vorbească.
Informații: totuldespremame.ro
Foto simbol: detki-pogodki.ru