Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Copii care au învățat limba engleză acasă. Două povești și sfaturi de la părinți!

Copii care au învățat limba engleză acasă. Două povești și sfaturi de la părinți!

 

Limba engleză poate fi studiată acasă, împreună cu părinții, iar cele două protagoniste ale acestui articol ne demonstrează în mod ireproșabil acest lucru. Rezultatele sunt de-a dreptul fascinante și cu mult mai bune decât în cazul multor copii care de ani buni fac ore particulare. Pentru cei sceptici, am plasat și câteva video-uri ca să se convingă că acolo unde există dorință și conlucrare dintre părinte și copil lucrurile pot fi de-a dreptul uimitoare.   

 

Bunica învață engleza ca să poată comunica cu nepoata

Alexandra Hortolomei-Vataman are doar doi ani, dar vorbește o engleză impecabilă cu accent britanic. Știe engleza mai bine decât româna… pe care, apropo, o vorbește cu accent.

Primele sale cuvinte au fost mama și tata, după care a spus cifrele în engleză, datorită bunelului, cu care micuța număra florile din cameră. Au început totul ca pe un joc, după care, entuziasmați de prime rezultate ale fetiței, părinții, ambii contabili de meserie, au început să îi dezvolte și mai mult această abilitate.

La început, Alexandra făcea lecții cu tatăl și bunelul său, care, la fel, este economist de profesie. Ulterior, văzând succesele ei, și mama fetei a început să se implice. Astăzi, odată cu Sanda și bunica învață engleza. O face pentru ca să poate comunica cu nepoata.

Au meșterit tot felul de planșe și tabele creative

Părinții spun că nu au o metodă anume de studiu, și nici cunoștințe de predare a limbilor străine copiilor. Totul se bazează pe intuiție, dar și pe dispoziția Alexandrei. “I-am procurat multe materiale didactice și cărți în limba engleză, am meșterit singuri diferite planșe și tabele, inspirându-ne din exemplele găsite pe internet. Am scos pe telefon și tabletă aplicații și ne-am abonat la câteva posturi TV on-line cu lecții de engleză pentru copii”, spune Cristina, mama fetei.

“Ne ocupăm zilnic cu învățarea limbii, iar atunci când timpul e posomorât putem să stăm și câte jumătate de zi să construim animăluțe, litere, cifre în forme de puzzle sau să citim cărțulii cu cuvinte noi în limba engleză. Și facem acest lucru nu pentru că vrem noi, Alexandra este cea care ne roagă: ,,Mama hai să citim, să învățăm English”. În casa noastră nu vei găsi jucării. Doar jocuri educative, table de scris, cărți, planșe,creioane etc.”

Educatorii de la grădiniță nu o înțeleg

De curând Alexandra a început să meargă la grădiniță, și prima problema cu care s-a confruntat nu a ținut nicidecum de adaptare, ci de faptul că educatoarea nu o înțelege. Dar părinții, nu văd o problemă în asta. După ce mai mulți străini le-au confirmat faptul că fetița lor vorbește engleza cu accent britanic, investesc și mai mult timp și dragoste în ceea ce ei numesc „Alexandra - proiectul nostru de succes”.

 

De la Peppa Pig la discuții cu nativi de limbă engleză

Alexandra Buza este o altă fetiță pentru care limba engleză a venit la fel de firesc și ușor ca și cea maternă. Totul a pornit ca și în cazul poveștii anterioare, lejer și fără eforturi din partea părinților, mai ales că ambii o știu la perfecție.  Pe la doi anișori Alexandra, ca orice copil, adora să privească desenele animate. Însă mama i le alegea cu grijă. A început cu desenul animat Peppa Pig – un filmuleț pentru copii educativ, frumos, viu colorat și cu o pronunție corectă a cuvintelor în limba engleză.

În momentul când, părinții au remarcat că fetița lor a început să pronunțe cuvinte pe care nici maturii nu le cunoșteau, s-a trecut la următoarea etapă – îmbinări de cuvinte și propoziții scurte. “O încurajam să repete în permanență cuvintele deja învățate, dar și să pronunțe altele noi. Între timp, Alexandra a început să privească alte filmulețe despre poney, monster high etc, mai sofisticate ca limbaj și conținut, iar noi paralel o provocam la discuții tot mai lungi și pe diferite teme. Apoi, am început să dedicăm unele zile exclusiv discuțiilor în limba engleză, acasă, în oraș, pe terenul de joacă, în schimbul unor mici favoruri - în mare parte jucării”, spune Nicoleta Buza, mama fetei.

Astfel, pe parcursul a patru ani, Alexandra a ajuns la un nivel al limbii engleze destul de avansat. De asta s-au convins părinții atunci când copilul lor a avut ocazia să poarte lejer discuții cu mai mulți vorbitori nativi de limba engleză. De curând, Alexandra a devenit elevă în clasa întâi. Știe să citească și învață intensiv caligrafia, astfel părinții se străduiesc să nu piardă timpul și să o deprindă treptat cu regulile gramaticale ale limbii engleze, oferindu-i reviste și cărțulii pe interesul copilului în engleză. „Am remarcat faptul ca în timpul lecturii, citind pe litere cuvintele străine, le înțelege sensul și le pronunță corect, spre mirarea și bucuria noastră”, mai adaugă Nicoleta. Ținând cont de aptitudinile ei, părinții Alexandrei Buza spun că pe viitor, vor începe să studieze împreună și alte limbi străine. Și chiar au planuri mari legate de viitorul fetei în acest domeniu.

 

 

 

Câteva sfaturi sau… o scurtă recapitulare

  • Procurați materiale didactice și cărți în limba engleză;
  • Căutați pe internet planșe, tabele care vă pot inspira;
  • Scoateți aplicații pe telefon și tabletă;
  • Permiteți-i copilului să privească posturi TV on-line cu lecții de engleză pentru copii;
  • Procurați-i cărți și reviste în limba engleză;
  • Încurajați copilul să formeze, la început propoziții simple, fraze, apoi purtați discuții tot mai lungi pe diferite teme;
  • Oferiții șansa să discute cu vorbitorii nativi.

Dragi părinți, dacă sunteți printre cei care au învățat acasă copilul o limbă străină, vă rugăm să ne scrieți istoriile voastre. 

 

Vedeți mai jos și un video fenomenal cu o fetiță de doar 4 ani din Rusia care vorbește șapte limbi străine și care a devenit virală pe internet. 

 

Foto: Arhiva personală a părinților; naijapr.com

 
Share:

Articole recomandate